Andreas (links) en Helmut von Helden willen Gardia nu ook in het najaar gaan oogsten.
Sinds de start in 1960, heeft het bedrijf zich behoorlijk ontwikkeld. In 1980 werd de omschakeling van sierteelt naar groenten gemaakt, sinds 1990 wordt er op substraat geteeld en in 1997 en 2009 volgde verdere schaalvergroting. Anno 2011 beschikt het bedrijf over een nieuw gedeelte van 1,7 hectare (met buisverwarming op kolen) en een ouder gedeelte van 0,3 hectare (met heteluchtkachels op gas). Naast een zomerteelt komkommer en soms tomaat, wordt in de winter ‘1,5 ronde’ sla geteeld.
Helmut: "Omdat we op tijd weer komkommers willen planten, werken we met een strak schema. We laten de temperatuur ’s nachts niet onder de 6 graden komen en maken in het nieuwe gedeelte gebruik van een scherm. Zo kunnen we met gemak sla
van 350 gram oogsten."
Gezond gewas
Doordat de telers een voldoende hoog tempo aanhielden, bleef het gewas de gehele teelt goed gezond. “Groeisnelheid bepaalt voor een groot deel de gezondheid. We hebben weinig problemen gehad met smet en ook wit hebben we niet gezien. Natuurlijk zorgen we er ook voor de middelen zo vroeg mogelijk in te zetten. En we gebruiken kaliumfosfiet, een bladvoeding met een goede nevenwerking tegen Bremia."Naast het uitblijven van witproblemen, beviel Gardia ook op andere vlakken. "De sla heeft een nette onderkant en opvallend weinig geel blad. Ook is het ras uniform en blijven de kroppen ook bij hogere gewichten prima van kwaliteit. Dat geldt trouwens ook voor Flandria RZ, een ras dat we na Gardia ook nog planten. Die valt nog eens extra op door zijn oogstgemak."
Volgend jaar staat er op het bedrijf van Helmut en Andreas weer een nieuwe verandering op stapel. In de nieuwe kas wordt er dan verwarmd met biogas en zullen er al vroeg tomaten worden geteeld. Ook Gardia keert echter terug in het teeltplan. In het oude deel van de kas gaan de telers het ras ook inzetten voor oogsten in het najaar. "We denken er over om dan naar een 6 cm-pot te gaan. Met een plantafstand van 14 tot 15 per m2 kunnen we vroeg planten en profiteren van de daglengte. Op die manier kunnen we op tijd gewicht eraan krijgen en lopen we bij een voldoende hoog teelttempo minder risico op ziektes. Zo verwachten we
goed te kunnen blijven inspelen op de eisen van de afnemer!"
Bron: Seeds & Services Kassla, Rijk Zwaan