Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Meerlanden levert groene warmte uit compostering gft-afval aan kas

Vorige week heeft afval- en milieubedrijf De Meerlanden in Kwekerij en Showkas de Arendshoeve ‘groene’ warmte overhandigd aan John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid van gemeente Haarlemmermeer. De wethouder nam de speciale groene ‘John Nederstigt-Boom’ in ontvangst, die in de kas groener groeit dan ooit. De groene warmte komt uit compostering van groente- fruit- en tuinafval en verwarmt vanaf
vandaag de kwekerij.


Ger de Jong en wethouder Nederstigt onthullen de John Nederstigt Boom


Uniek in Nederland

Nog nooit eerder is broeiwarmte uit compostering van gft-afval nuttig toegepast in Nederland. De Meerlanden zet hiermee een grote stap op het gebied van duurzaamheid en geeft een uniek voorbeeld aan gft-verwerkingsbedrijven wereldwijd. Door de ‘groene’ warmte uit compostering van gft-afval hoeft de kwekerij niet meer te verwarmen door verbranding van aardgas.

Samen met bewoners

De warmte wordt opgewekt door compostering van gft-afval van ruim 500.000 bewoners uit de gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Amstelveen en Ouderkerk a/d Amstel en bedrijven uit de regio.

Optimalisatie eigen proces

De nieuwe composteerinstallatie van De Meerlanden heeft vijf ‘tunnels’ waarin jaarlijks ruim 50.000 ton gft-afval wordt gecomposteerd, met behulp van bacteriën en lucht. Ongeveer 70 graden Celsius wordt het in de tunnels waar het gft-afval ligt te broeien. Deze warmte wordt eerst gebruikt om het eigen proces te optimaliseren. Warmte van de ene tunnel gaat naar de andere tunnel, waar het gft-afval vers ingereden is en de bacteriën wel wat warmte kunnen gebruiken.


Groene warmte uit gft-afval

Warm water verwarmt kwekerij

Daarna is nog zoveel warmte over dat het een kilometer verderop gebruikt kan worden bij kwekerij De Arendshoeve. De warme lucht van ongeveer 70 graden Celsius wordt langs een warmtewisselaar gevoerd. Water wordt opgewarmd. Het opgewarmde water loopt vervolgens via nieuw gelegde leidingen naar de verwarmingsinstallatie van de kwekerij.

Demonstratie op praktijkschaal

De warmtelevering aan de Arendshoeve is wereldwijd het eerste demonstratieproject met levering van broeiwarmte op praktijkschaal. Het vervangt bij de Arendshoeve tot 600.000 Nm3 gas per jaar. Aansluiting van meer glastuinders is haalbaar en wordt momenteel uitgewerkt. De Meerlanden kan in de nabije toekomst 1.500.000 tot 2.000.000 Nm3 aardgas vervangen door de broeiwarmte uit de compostering. De besparing is ongeveer 2 miljoen kilo CO2, ofwel, met de auto 280 keer de wereld rond.
Publicatiedatum: