Als fruit rijp is, smaakt het het best en het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren. De lekkerste appelen en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.
Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger.Kokosnoot
Een kokosnoot kan gegeten worden als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst wanneer hij heen en weer wordt schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alle drie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.Meloen
Een meloen moet uitgezocht worden op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.Een andere optie is om met een smartphone op zoek te gaan naar een 'Watermelon App'. Er hoeft dan alleen nog met het mobieltje op de watermeloen getikt te worden om te horen of de vrucht rijp is.
Andere soorten
Twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Knijp er zacht in en ruik eraan, vaak is dat voldoende om te weten of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kunnen al gekocht worden voordat ze lekker zijn om te eten. Een meloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appelen, kunnen het beste rijp gekocht worden. Het meeste fruit kan het beste in de koelkast bewaard worden. Tropische soorten als mango en ananas juist erbuiten.Bron: Gezondheidsnet