Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Horti Fair/Flynth symposium 'Samen scoren in een nieuwe competitie’

"Hoe moeten we de huidige marktsituatie het hoofd bieden?"

Tholen - In de hallen van de FloraHolland in Rijnsburg werd er gisteren door Horti Fair en Flynth een symposium gehouden. De opkomst was goed. De interesse was gewekt door de belangstellenden voor het thema. 'Hoe moeten we de huidige marktsituatie het hoofd bieden?'

Ruud Pondman van Flynth opende het symposium. 'Samen scoren in een nieuwe competitie is een ware uitdaging'. Hij noemde het tomatenteeltbedrijf Schenkeveld als voorbeeld. Samen met vier tomatentelers heeft Schenkeveld een heerlijke verse tomatensoep ontwikkeld. Het heet PUUR Tomaat. Het initiatief is gestart omdat er geen echte verse tomatensoep op de markt was. De soep is nu te koop via slagers, speciaalzaken en via het internet.



Klik hier voor de fotoreportage

De eerste spreker was Prof. dr. Jaap van Duijn. Deze voormalig topman van Robeco besprak de huidige economische situatie en de impact op de tuinbouw. "Enerzijds zien we aan de aanbodkant dat er geen greep meer is op de steeds dreigende overproductie en anderzijds kunnen we aan de vraagkant een steeds groter wordende afstand naar de consument zien. Daarnaast stijgen productiekosten en is er te weinig macht voor de producent om een rol te kunnen spelen bij de prijsvorming. Dit zorgt voor de huidige problemen."

Van Duijn kwam met de volgende drie oplossingen:
  • Productdifferentiatie. (lees: onderscheidend vermogen van het product)
  • Ketenintegratie. Hiermee komt de producent dichter bij consument te staan
  • Internationalisering. Wees daar, waar de groeimarkt is.
Jaap van Duijn zag geen oplossing in de richting van schaalvergroting of andere financieringsmodellen: "Dit laatste leidt, zijns inziens, tot een kortetermijnoriëntatie".


Het panel bestond uit drie bekenden in tuinbouwland: Jack Stroeken, Arne van Aalst en Harry Brockhoff. Tijdens de discussie kwam naar voren het belang van marketing nog niet voldoende bij de telers is doorgedrongen.

Kristian Esser sprak over de mogelijkheden van nieuwe media. Hij ziet ook de waarde van een beter contact tussen producent en consument. Internet moet daar een belangrijkere rol in spelen. Internet wordt, volgens Kristian, nog niet volledig benut. Hij kent wel goede voorbeelden van het gebruik van internet in andere sectoren, maar helaas nog niet in de glastuinbouw. "We denken nog te veel in beperkingen en niet in kansen. Met name voor de kleinere bedrijven biedt dit interessante mogelijkheden." Hij is er van overtuigd dat de agrarische bedrijven uiteindelijk meer geld zullen gaan verdienen aan andere inkomstenbronnen dan aan het verbouwen van de grond.

Klik hier voor de fotoreportage