

De biologische sector heeft zich de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd en voor verse groente is Bio Brass daar een voorbeeld van. "In het verleden was de biologische teelt vaak kleinschalig en niet ingesteld op de vraag en eisen van retailers. Inmiddels is de duurzame basis van biologisch, namelijk gezonde gewasrotatie, aangevuld met gespecialiseerde grootschalige concepten. Bio Brass is zo’n gespecialiseerd teeltbedrijf van bloemkool, broccoli, spitskool, savooien kool, rode/witte kool en boerenkool. Op een areaal van momenteel 200 hectare worden deze gewassen geteeld in de bouwplannen van verschillende biologische akkerbouw bedrijven in Flevoland. Op deze manier is specialisme mogelijk binnen een gezonde gewasrotatie."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
De specialisatie maakte verdere uitwerking mogelijk van het Bio Brass uitgangspunt: ‘buy and pack at source’. Door meest directe en lange termijn relaties met onder andere retailers, groente snijderijen en verwerkende industrie, kan er nauwkeurig worden gepland in dit dagvers segment. Vervolgens kan bij de bron, liefst op oogstwagen, worden eind verpakt. Hierdoor worden onnodige kosten en handelingen voorkomen, wat vervolgens de kwaliteit, prijs en houdbaarheid op het schap bevorderd.
Een andere beperking die kan optreden voor de keuze van biologisch geteelde producten in duurzame concepten is de beschikbaarheid op langere termijn, aangezien omschakeltrajecten 2 jaar duren. Voor Bio Brass is dit geen beperking aangezien met de huidige grondpartners en faciliteiten een areaal van 400 hectare van de door Bio Brass geteelde gewassen mogelijk is. "Wij zijn niet uit op geforceerde groei, maar het is uniek dat als onze klanten er om vragen we zo snel deze vraag kunnen gaan invullen."

De nieuwe locatie in Zeewolde is geïnspireerd en ontworpen op basis van efficiëntie en ‘shelf life’. Het snel terug koelen na oogst, binnen 4 uur naar 3 C en vervolgens eventueel geconditioneerd verpakken en labelen, geeft een enorme verbetering van kwaliteit en houdbaarheid. Hierdoor presenteert het product zich verser en wordt het verlies beperkt. Nu de nieuwe locatie in gebruik is, sinds zomer 2009, en de organisatie is uitgebreid gaat Bio Brass zich richten op het doorgroeien met bestaande afnemers in UK, Nederland en Scandinavië. Daarnaast zullen strategische partners worden gezocht om de Duitse en Franse markt te bedienen. Ook zal het assortiment worden uitgebreid door het verder uitwerken van Bio Salad, waar biologisch geteelde sla, baby leaf en blad spinazie vanuit hetzelfde concept zullen worden aangeboden.
Op de vraag of hij nog wel een echte teler is, antwoordt Gerjan. "Ik mag dan inmiddels soms wel een pak aan hebben, ik heb altijd de grond onder m’n nagels!"
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
Voor meer informatie:
Gerjan Snippe
Bio Brass
Winkelweg 57
3896 LH Zeewolde
tel 036-5228430
fax 036-5228308
www.biobrass.nl