Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WarmCO2 start levering van restwarmte aan tuinders van Glastuinbouw Terneuzen

WarmCO2 is klaar voor de levering van restwarmte en CO2 aan de tuinders van Glastuinbouw Terneuzen. Met het opendraaien van een toevoerkraan stelde Wethouder Van Waes van de gemeente Terneuzen het warmtenet van WarmCO2 gisteren officieel in gebruik. Dit betekent dat de drie tuinders in het gebied – auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, paprikateler Kwekerij de Westerschelde en tomatenkwekerij Tomaholic - vanaf 1 december officieel kunnen beschikken over restwarmte en vanaf half december over zuivere CO2. Beide zijn afkomstig van de nabijgelegen kunstmestfabrikant Yara. Voor transport en distributie van zowel restwarmte als CO2 heeft WarmCO2 over een lengte van 5 kilometer een eigen leidingensysteem aangelegd. Door gebruik van restwarmte en CO2 besparen de tuinders ruim 90 procent aan fossiele brandstoffen. Dit maakt Glastuinbouw Terneuzen het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland.



WarmCO2 start de levering van restwarmte aan de tuinders van Glastuinbouw Terneuzen met het opendraaien van een toevoerkraan door (v.l.n.r.) tomatenteler Piet de Schepper, wethouder Van Waes van Terneuzen, aubergineteler Jan van Duijn en Jan Uilenreef directeur van WarmCO2.


Warm welkom

Wethouder Van Waes van de gemeente Terneuzen is bijzonder trots dat met de levering van de eerste warmte de lang gekoesterde ambities nu werkelijk zijn gerealiseerd. "Tuinders komen niet naar Terneuzen omdat wij het willen. Zij komen omdat er iets unieks is te vinden. Namens burgemeester en wethouders, maar ook namens alle andere partijen, heet ik ze van harte welkom in Terneuzen. Zij zijn voor ons niet alleen nieuwe ondernemers. Dit is de start van een geheel nieuwe sector in deze regio."

Aan de ontwikkeling van Glastuinbouw Terneuzen en de aanleg van het transport- en distributienetwerk van WarmCO2 is een lang traject vooraf gegaan. Daarbij is, naast economische ontwikkeling, nadrukkelijk aandacht besteed aan natuurontwikkeling en landschappelijke inpassing. Dat komt onder meer tot uiting in de aanleg van natuurgebied De Groene Knoop. Om te zorgen voor voldoende mensen die zijn opgeleid voor een baan in de tuinbouwsector is het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) opgericht. Hier worden sinds het najaar van 2008 zowel Nederlanders als Belgen opgeleid die kunnen werken in het kassengebied.

Uniek warmtenet

Via het warmtenet levert WarmCO2 maximaal 84 MW duurzame restwarmte. Warmte die bij Yara vrijkomt wordt via warmtewisselaars afgegeven aan het warmtenet van WarmCO2. Een heengaande leiding transporteert het water met een temperatuur tot maximaal 90 ˚C naar de kassen. Via een warmteafgiftestation bij de tuinders wordt de warmte overgedragen op het verwarmingssysteem dat in de kassen ligt. Het tot rond 40 ˚C afgekoelde water gaat vervolgens via een teruggaande leiding terug naar Yara, waar het vervolgens weer wordt opgewarmd. Jan Uilenreef, directeur van WarmCO2, legt uit wat het warmtenet van WarmCO2 bijzonder maakt: "De koppeling tussen een complex en continu industrieel proces zoals bij kunstmestfabrikant Yara en tuinders in de glastuinbouw die een zeer onregelmatige en seizoensgebonden warmtevraag hebben, is uniek. Uitgangspunt bij het ontwerp was dan ook het zo min mogelijk verstoren van de processen bij Yara en het maximaliseren van de leveringsgarantie aan de tuinders. Dat hebben we onder meer gerealiseerd door het plaatsen van warmtebuffers bij zowel de tuinders als bij Yara."

WarmCO2

WarmCO2 is een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. WarmCO2 levert deze warmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen binnen Glastuinbouw Terneuzen, dat onderdeel is van Biopark Terneuzen. WarmCO2 is een project van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab. Op dit moment hebben zich drie tuinders gevestigd in Terneuzen: auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, paprikateler Kwekerij de Westerschelde en tomatenkwekerij Tomaholic. In het gebied is ook een Voorlichtings- en Opleidingscentrum gevestigd. Meer informatie is te vinden op www.glastuinbouwterneuzen.nl, www.warmco.nl en www.bioparkterneuzen.nl.
Publicatiedatum: