Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Hanemaaijer van Agro AdviesBuro

"CO2-opslag Barendrecht nadelig voor WKK"

Ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht gaat nadelig uitpakken voor de glastuinbouw. Dat verwacht Bram Hanemaaijer, directeur van Agro AdviesBuro, die telers adviseert over verduurzaming van energie. "Als CO2 in de bodem wordt opgeslagen, is dat niet gunstig voor de tuinbouw. Van alle centrales stoten kolencentrales de meeste CO2 per kWh uit. De stroomprijs wordt in 2013 voor een groot deel bepaald door de emissierechten."

Als kolencentrales de CO2 onder de grond stoppen, hebben ze geen emissierechten nodig. Dat betekent dat ze nog meer gaan concurreren met elektriciteit uit WKK. Minister van der Hoeven van EZ en minister Cramer van VROM hebben woensdag onder voorwaarden het groene licht gegeven voor beperkte CO2- opslag bij Barendrecht. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindslieden hebben besloten het project te faseren. In eerste instantie zal de opslag alleen plaatsvinden in het kleine veld onder Carnisselande, waar plaats is voor 0,8 megaton CO2.

Na de opslag in dit kleine Barendrecht-veld vindt na enkele jaren een evaluatie plaats. Alleen indien zich geen problemen hebben voorgedaan, zal de vergunningverlening voor het tweede, grotere veld Barendrecht-Ziedewij aan de orde zijn. Hier is ruimte voor circa 9 megaton CO2.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
Publicatiedatum: