Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brabantse Milieufederatie (BMF):

Volkstuinen in Tilburgse woonwijken kunnen 5100 inwoners voeden

Door grasvelden rondom flatgebouwen en andere gebouwen te gebruiken als volkstuin zijn de bewoners in staat, dichtbij huis hun eigen (biologische) voedsel te verbouwen. Door het toepassen van volkstuinen in woonwijken kunnen ruim 5100 bewoners van de Brabantse gemeente Tilburg zo jaarlijks worden voorzien in de voedselconsumptie van aardappelen, groente en fruit. Dat stelt de Brabantse Milieufederatie (BMF).

BMF heeft in samenwerking met Wageningen UR onderzoek verricht naar de mogelijkheden om het aantal voedselkilometers in de gemeente Tilburg te reduceren. De effecten van het toepassen van volkstuinen in de gemeente en de huidige voedselconsumptie van inwoners zijn hierin onderzocht.

Voedselkilometers zijn in de gemeente Tilburg onnodig hoog. Aardappelen, appels, tomaten en melk worden buiten de grenzen van de gemeente gehaald. De CO2-uitstoot van het geconsumeerde voedsel is derhalve zeer groot. Door een tekort aan land- en tuinbouwgrond in de gemeente Tilburg is het echter niet mogelijk om in de toekomst in de gehele consumptie van de bewoners van de gemeente te voorzien. Het vergroten van de mate van zelfvoorziening door een aanpassing van de benutting van de land- en tuinbouwgrond en het uitgeven van extra grond voor de verbouwing van aardappelen, groente en fruit, verkleint de CO2-uitstoot aanzienlijk.

'Urban agricultureā€, het verbouwen van aardappelen, groente en fruit binnen de grenzen van de stedelijke omgeving kan toegepast worden voor het verminderen van het tekort aan land- en tuinbouwgrond. De gemeente Tilburg beschikt binnen de stad over een groot aantal hectare grond geschikt voor de verbouwing van aardappelen, groente en fruit op volkstuinen. Grasvelden en platte daken in woonwijken kunnen worden toegepast voor de verbouwing van aardappelen, groente en fruit. Buurtbewoners zijn hierdoor in staat om lokaal verbouwde producten te consumeren en de CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Bron: BMF
Publicatiedatum: