Kleinere spruitenoogst Vlaanderen door droog zomerweer
De teelt van spruit gebeurt nog altijd voor honderd procent in open lucht, waardoor de productie en kwaliteit sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. "Door de extreem droge zomer liggen de oogstresultaten wat lager, maar voor de kwaliteit van de spruiten maakt dit geen verschil. Koudere nachten, zon overdag en oostenwind zijn de weersingrediënten die voor mooie en lekkere spruitjes zorgen", zegt teler Koen Verbruggen uit Leest.
Tot drie jaar geleden plukte Verbruggen alles met de hand, nu is dat nog gedeeltelijk het geval. "Het machinaal plukken met aangepaste machines veroorzaakt niet het minste kwaliteitsverlies", garandeert hij. Meer nog, de teler zegt best trots te zijn op zijn kwaliteitsspruiten onder het Flandria-label. "Onze buitenlandse collega’s kijken op naar dat keurmerk. De kwaliteitseisen zijn zeer hoog en garanderen een absoluut topproduct".
"Tussen de plantenrijen passen we zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding toe. Voor ziektebestrijding en plagen volgen we het advies van het waarschuwingssysteem van de proefcentra. Pas als een drempel wordt overschreden, zetten we bestrijdingsmiddelen in. Alles wordt bovendien stipt opgevolgd in het oogstschema. Zo garanderen we dat onze Flandria-spruiten milieuvriendelijk geteeld zijn", vertelt Verbruggen.
Op het bedrijf van Koen Verbruggen zijn handgeschoonde spruiten voor de versmarkt een jarenlange traditie. "De spruiten gaan één voor één door de hand. We zorgen voor een glad snijvlak en verwijderen de losse vleugelblaadjes, de buitenste blaadjes zijn groen en mooi aaneengesloten. Door de gelijktijdige manuele sortering gaan ook alle halve of beschadigde spruiten eruit. Dat is arbeidsintensief, maar we leveren de handel wel panklare spruiten van topkwaliteit", besluit de groenteteler.
Bron: VILT