
De bedrijven met een belangrijke functie voor de Amsterdamse horeca, retail en detail, etc. blijven echter gewoon in de stad. Martin Barends van Food Center Amsterdam vertelt dat de hoofdingang wordt verplaatst van de zuidzijde (Jan van Galenstraat) naar de noordzijde (Haarlemmerweg) van het terrein. "De bedrijven met buikfunctie die nu op het zuidelijke terrein staan verhuizen dan ook naar het noordelijke deel", aldus Martin Barends. Dit deel van het Food Center, ingericht voor bedrijven die gericht zijn op de verwerking en groothandel van voedsel, blijft afgesloten.

De overgebleven beschikbare ruimte aan de zuidkant wordt wordt gereserveerd voor woningbouw, waarvan 30% sociale woningbouw. De monumentale Centrale Markthal op het terrein wordt grondig gerestaureerd, en moet de publiekstrekker worden. Dat hebben wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening), Dirk de Jager (portefeuillehouder stadsdeel Westerpark) en Erik Fischer (voorzitter Verenigde bedrijven Food Center) afgesproken in het concept-Ambitiedocument Herstructurering Food Center Amsterdam.
Het Food Center is nu nog een afgesloten bedrijventerrein van ongeveer 21,5 hectare waar uitsluitend Wethouder Van Poelgeest: 'Het Food Center terrein is nu nog een stuk stad verborgen achter hoge muren, maar dat gaat veranderen. Een groot deel wordt openbaar toegankelijk. De Centrale Markthal moet de publiekstrekker worden. We bieden marktpartijen de uitdaging om met goede ideeën hiervoor te komen."
Klik hier voor het concept-Ambitiedocument Herstructurering Food Center Amsterdam op de site van stadsdeel Westerpark.