De komkommer is onder Europeanen een van de populairste groenten, maar de consumptie ervan is weinig aan verandering onderhevig. Ook bestaat er nauwelijks variëteit. "In de afgelopen paar jaar zijn er wel gespecialiseerde tomatensoorten ontwikkeld, die een hogere prijs op de markt bedingen. Maar een komkommer is een alledaagse groente met weinig variatie in smaak," licht Van Rijswick toe.
Biologisch
In landen zoals Duitsland is de biologische komkommer enorm populair. Toch verwacht Van Rijswick geen sterke groei in de markt voor biologisch geteelde komkommers. Het verschil tussen biologische en gewone komkommers wordt steeds minder groot, stelt zij. "Glastuinders in Nederland maken zo veel mogelijk gebruik van biologische bestrijders.Concurrentie op prijs
Het telen van komkommers gebeurt tegenwoordig meestal zodanig efficiënt en gestandaardiseerd, dat er ook weinig te concurreren valt op kwaliteit. "Tuinders leveren een product met uitstekende basiskwaliteit en standaardvorm. Het enige aspect waarop telers kunnen differentiëren is de prijs. Doordat iedereen zich op deze manier probeert te onderscheiden, wordt de prijs omlaag gedreven," aldus Van Rijswick.Geen markt voor product met afwijkende vorm
De markt voor onregelmatig gevormde komkommers is nog niet uitgekristalliseerd. Andere misvormde groenten zoals vergroeide wortels kunnen als veevoer worden doorverkocht, maar er bestaat nog geen markt voor het gebruik van komkommers als veevoerBron: Rabobank