Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Komkommer is een standaardproduct"

Cindy van Rijswick, tuinbouwanalist van de afdeling Food & Agribusiness van de Rabobank, verwacht niet dat het opheffen van de Europese regels voor de grootte en vorm van 26 soorten groenten en fruit er toe zal leiden dat consumenten op grote schaal kromme komkommers in de schappen van de supermarkten aan gaan treffen. Tuinders hebben het productieproces van de komkommer zo geperfectioneerd om te voldoen aan de wet- en regelgeving dat de komkommer een standaardproduct is geworden. Er gaat een vast aantal netjes in een doos, wat tot een efficiënter verpakkingsproces leidt. Een afwijkende vorm zal de winstmarge van telers niet ten goede komen.

De komkommer is onder Europeanen een van de populairste groenten, maar de consumptie ervan is weinig aan verandering onderhevig. Ook bestaat er nauwelijks variëteit. "In de afgelopen paar jaar zijn er wel gespecialiseerde tomatensoorten ontwikkeld, die een hogere prijs op de markt bedingen. Maar een komkommer is een alledaagse groente met weinig variatie in smaak," licht Van Rijswick toe.

Biologisch

In landen zoals Duitsland is de biologische komkommer enorm populair. Toch verwacht Van Rijswick geen sterke groei in de markt voor biologisch geteelde komkommers. Het verschil tussen biologische en gewone komkommers wordt steeds minder groot, stelt zij. "Glastuinders in Nederland maken zo veel mogelijk gebruik van biologische bestrijders.

Concurrentie op prijs

Het telen van komkommers gebeurt tegenwoordig meestal zodanig efficiënt en gestandaardiseerd, dat er ook weinig te concurreren valt op kwaliteit. "Tuinders leveren een product met uitstekende basiskwaliteit en standaardvorm. Het enige aspect waarop telers kunnen differentiëren is de prijs. Doordat iedereen zich op deze manier probeert te onderscheiden, wordt de prijs omlaag gedreven," aldus Van Rijswick.

Geen markt voor product met afwijkende vorm

De markt voor onregelmatig gevormde komkommers is nog niet uitgekristalliseerd. Andere misvormde groenten zoals vergroeide wortels kunnen als veevoer worden doorverkocht, maar er bestaat nog geen markt voor het gebruik van komkommers als veevoer

Bron: Rabobank
Publicatiedatum: