Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Proloog RZ geeft krachten kwaliteit"

Ernst Kempkens koos met Proloog RZ bewust voor een betere resistentie tegen meeldauw. "Daardoor ben ik de teelt veel makkelijker doorgekomen. En daarnaast heeft het ras ook nog eens meer kracht en zijn de vruchten van zeer goede kwaliteit. Ik heb dan ook zeker geen spijt van mijn keuze." Kempkens teelde vorig jaar in het voorjaar en de zomer Proloog.De eerste vrucht werd aangehouden op het zesde oksel. De zevende haalde hij weg en vanaf toen liet hij op elke oksel 1 vrucht zitten. Bij donker weer hoefde hij slechts een enkel vruchtje weg te halen. “Dat is een groot voor-deel van Proloog.Doordat de plant zo krachtig is, verliest hij bijna geen bloei. Wanneer je hem actief teelt is het in de zomer geen enkel probleem om 25 tot 27 stamvruchten per vierkante meter te oogsten."

Proloog wil snel naar de draad toe, vervolgt Kempkens. "Het doel is om de kop er uit te halen precies op het moment dat we de eerste vruchten oogsten. Als ik dat goed op elkaar afstem verloopt de overgang van stamvruchten naar rankvruchten bij Proloog heel goed. Met het vruchtgewicht kan ik de ontwikkeling van de ranken goed sturen. Dat ik daardoor wel eens wat kleinere vruchten moet oogsten zie ik niet als een probleem."


Het open gewas ziet Ernst Kempkens als een groot voordeel van Proloog RZ. Achter hem teeltadviseur Gerd van Megen.

Warm gewas

Bij aanvang van de teelt hield Kempkens een constante dag- en nachttemperatuur aan van 20°C. Op het moment dat het gewas halverwege de draad was ging hij naar 21°C op de dag en 19°C in de nacht en op draadhoogte ging hij meteen voornacht werken. "Van 18.00 tot 21.00 uur was de temperatuur 18°C en daarna ging ik tot 2.00 uur weer naar 19°C. Vanaf daar liet ik de temperatuur oplopen naar 21°C en daar kwam ik dan ongeveer 2 uur voor zonopkomst uit. Op het moment dat het licht wordt is het bij Proloog namelijk belangrijk dat het gewas en de vruchten goed warm zijn. In de zomer stel ik de luchttemperatuur maar 0,2 of 0,3°C boven de stooktemperatuur in en in extreme situaties zijn ze zelfs gelijk." Een ander kenmerk van Proloog is volgens de teler dat er een wat hogere EC moet worden gegeven. "Dat is een typisch kenmerk van rassen met resistentie. Ik ben dan ook gestart met een EC van 3,0 met een daling op licht van 0,8. Gemiddeld over24 uur heb ik hem nooit onder de 2,5 laten komen."

Uitstekende kwaliteit

Zowel de vruchtkwaliteit als de kleur van Proloog zijn volgens de teler uitstekend. "De houdbaarheid is prima en belangrijk is ook dat hij zijn mooie kleur tot het einde van het seizoen behoudt. Dat is voor de afzet heel gunstig." Kempkens zet zijn komkommers af via afzetorganisatie Landgard in Straelen. "Vooral in de zomer hebben ze daar liever niet te kleine komkommers. Met Proloog snijd ik met name vruchten van boven de 400 gram, dus dat komt goed uit. Ik had vorig jaar ook een proef met het intermediate meeldauwresistente ras Mikea RZ staan. Die presteerde ook heel goed maar gaf gemiddeld wat meer kleine vruchten. Omdat Proloog door het open gewasen de kleine bladeren ook nog eens arbeidsvriendelijk is, wordt dát deze zomer opnieuw mijn keuze."

Bron: Seeds & Services Komkommer, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: