Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Focus op maximale winterproductie

Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat

Op woensdag 12 september is afdeling 2 bij Delphy Improvement Centre wederom geplant om de kennisontwikkeling van LED belichting in tomaten verder uit te diepen. Het project dat al jaren loopt op initiatief van meerdere private partijen wordt dit jaar wederom doorgezet. 5 jaar op rij zijn er proeven gedaan om de teelt van tomaten met 100% LED belichting te ontwikkelen. Bijzonder deze komende belichte teelt is dat de belichtingsconfiguratie een aandeel SON-t zal krijgen. Voor de opzet van het project is er gedacht vanuit de mogelijkheden van de teler. De basis waar we vanuit gaan is een kasuitrusting met 180 µmol SON-t belichting, het geïnstalleerde vermogen is in dit geval ruim 100 Watt/m2.



Hoewel 100% LED belichting in o.a. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Rusland al wel succesvol wordt toegepast zien we in Nederland dat telers de stap naar 100% LED belichting groot vinden. Wel zien we dat er steeds meer wordt gekeken naar het aanvullen van de SON-t met LED belichting om zo meer micromolen groeilicht aan het gewas te kunnen aanbieden. De efficiënte van de LED belichting is ondertussen toegenomen naar 3.2 µmol/Joule, dit is ruim 75% hoger dan SON-t met 1.8 µmol/Joule. De basis van dit project is om de licht hoeveelheid boven het gewas gelijk te houden (180 µmol/m2/s). De helft (90 µmol/m2/s) vullen we hier in met LED belichting en de andere helft met SON-t belichting. Het vervangen van de helft van SON-t voor LED belichting resulteert erin dat er in het geïnstalleerd vermogen nog ruimte is om de kas uit te rusten met extra tussenbelichting. De output van de interlight is hierbij 55 of 75 µmol/m2/s, dit resulteert in een totale lichtsom van tussen de 235 en 255 µmol/m2/s.

Maximale winterproductie
In dit project is er gekozen voor een interlight output van 55 µmol/m2/s en een totale lichtoutput van 235 µmol/m2/s. De doelstelling is om te streven naar een maximale productie, waarbij de focus ligt op de winter. Het gekozen ras is Merlice geënt op de onderstam DRO141. Er wordt gestart met 3.3 stengels/m2 en een 3-koppige plant, vanuit het oogpunt om direct het maximale uit het teeltsysteem en de plant naar voren te halen. Een goede kwaliteit van het product is hierbij een voorwaarde.

Belangrijke focus bij dit project is om het verloop van teelt ook te delen met telers. Het project wordt daarom wekelijks begeleidt door een vaste groep telers. Het project is een samenwerking tussen Signify (voorheen Philips Lighting), De Ruiter, Saint-gobain Cultilene, Gremon systems en Delphy.

Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl
Publicatiedatum: