De moederplanten die in de Brabantse kassen opgroeien, staan helemaal aan het begin van de cyclus die uiteindelijk moet resulteren in heerlijke zomerkoninkjes. Maar voordat het zover is, gaan er vijf jaren voorbij waarin de aardbeiplanten klaargestoomd worden voor optimale productie. Piet-Hein: "Het gewas staat lang in de kas, van april tot januari. Normaal moesten wij dan regelmatig chemisch bestrijden tegen meeldauw. In de kas van 1,5 hectare waarin wij nu modules met UV-lampen gebruiken ter bestrijding van meeldauw, is dat niet meer nodig."
Volautomatisch
Drie jaar geleden werd de overstap gemaakt. "Op dat moment hadden wij net een volautomatische spuitboom aangeschaft. Omdat wij graag een voorloper zijn en altijd in zijn voor nieuwe ontwikkelingen, hebben we toen de keuze gemaakt om met de CleanLight-technologie te gaan werken. In het begin was de juiste afstelling wel even een uitdaging, maar al snel hadden we die gevonden."
De UV-lampen hangen bij Kapteijns aan een 8 meter brede sproeiboom, die geprogrammeerd is om over het gewas heen bewegen. "Het voordeel daarbij is dat het geen extra arbeid kost. En omdat er geen extra tijd voor de UV-behandeling hoeft te worden vrijgemaakt, bestaat de verleiding om de behandeling over te slaan niet. Belangrijk, want als je een paar dagen overslaat ben je het mooie effect snel kwijt."
Preventief
Juist in het preventief behandelen van de aardbeiplanten schuilt te kracht van de technologie. "De behandeling met UV-licht zorgt dat er zich geen meeldauw kan ontwikkelen, maar tegelijkertijd zorgt het UV-licht ook dat de plant compactere bladeren krijgt en de plant in zijn geheel weerbaarder wordt. Bijkomend voordeel is dat, omdat er geen chemische middelen tegen meeldauw ingezet worden, er ook geen resistentie tegen deze middelen wordt opgebouwd. Hierdoor zijn deze middelen, als de klant ze wel moet gebruiken, effectiever en krachtiger dan wanneer bij ons al een resistentie opgebouwd is."
Het mag dan een op het eerste oog wat ongrijpbare bestrijdingsmethode zijn, de methode werkt. Ook Piet-Hein kan dat inmiddels ruimschoots bevestigen. "Wij vermeerderen ook nog aardbeiplanten op locaties waar de technologie nog niet wordt ingezet. Daar is chemische bestrijding soms nog wel nodig."
De keuze voor de CleanLight-technologie past in de steeds verdere afname van conventionele bestrijdingsmiddelen. Piet-Hein: "Als je voor deze technologie kiest, kan het haast niet anders of je bent ook al op andere vlakken bezig met duurzaamheid. Zo telen wij bijvoorbeeld ook al geruime tijd zonder kunstmest voor een betere beworteling. Net als de CleanLight-technologie levert dat uiteindelijk betere, sterkere planten op zodat onze klanten daar kwalitatief goede aardbeien van kunnen plukken in de toekomst."