Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Paul Koppert, Koppert Machines:
“Complete verpakkingslijnen voor het hele snackgroentensegment”
Tholen - Arie Koppert begon in 1983 met het bouwen van zaaimachines voor kleine zaden, zoals radijs, wortelen en bloemen. Destijds was mechanisatie in de kas nauwelijks voorhanden en besloot hij de oogst en verwerking van radijs te mechaniseren door middel van een oogstmachine en een volautomatische radijsbosmachines, waardoor het handmatig bossen van radijs definitief tot het verleden behoorde.
35 jaar later maken de radijsmachines nog altijd de helft van de omzet uit van Koppert Machines, maar de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf ook fors ingezet op het produceren van weeg- en verpakkingsmachines voor snackgroente. "De tomatenjongens zagen hoe wij radijs in shakers en zakjes verpakten en wilden dat ook. Nu verschillen snacktomaten en radijs niet zoveel van vorm, alleen zijn de tomaten veel gevoeliger, maar ook daar hebben we een oplossing voor bedacht", vertelt zoon Paul Koppert. "Voor ons was dat een mooie stap, inmiddels kunnen we oplossingen aanbieden voor het complete snacksegment van komkommers, paprika's en tomaatjes." Multi-packer Inmiddels biedt de fabrikant complete verpakkingslijnen aan. Drie jaar terug ging de eerste Multi-Packer naar Greenpack en inmiddels draaien er al vier in het pakstation in Maasdijk. "Deze machine is gebaseerd op het zogeheten taktbaanprincipe. Bij deze machine wordt gebruik gemaakt van een tweetal eenvoudig uitwisselbare ontnesters: één voor emmers en één voor bakjes en een tweetal ontnesters voor deksels. In principe is het mogelijk om met deze machine alle varianten verpakkingen te draaien tot een maximale maat van 21 bij 18 centimeter."
Aan het einde van de verpaklijn zorgt een transportband voor de uitvoer van de verpakte producten naar eventueel een flowpacker of topsealer. "Het unieke is dat we binnen één lijn snel kunnen schakelen met verschillende verpakkingen. Voorheen waren er puur machines voor emmers of clamshell. Wij kunnen op de Multi-Packer door de ontnester om te wisselen ook andere verpakkingen draaien. De capaciteit van zo'n vijftig verpakkingen per minuut is daarbij redelijk uniek. Kiest de klant voor een mono product kan de snelheid opgevoerd worden tot 90 verpakkingen er minuut. Dat zien onze klanten gelukkig ook. Naast projecten in Nederland zijn we ook volop actief in Amerika, België, Duitsland, Zwitserland, Scandinavië en Rusland. Dit jaar hebben we er alweer zes geleverd", vertelt Paul.
Het gehele proces van ontwerp, fabricage, installatie en service wordt door Koppert Machines in eigen beheer gehouden. "Bij de Multi-Packer kopen we alleen de weger en de etiketteermachine in. We zijn hierin niet gebonden aan één leverancier. Als de klant al een weger type heeft waar hij tevreden mee is, kunnen we deze ook leveren. We bouwen alles eromheen zelf van besturingen en elektrische schakelkasten tot aanvoer- en sorteerbanden toe", vertelt Paul. Ook food safety is een belangrijk item bij de machinebouw. "We bouwen alles 100% RVS. Al met al zijn het voedselveilige machines met weinig onderhoud, die makkelijk te reinigen zijn." Plastic ter discussie
Hoewel het aanbod plastic in de supermarkten de laatste tijd onder een vergrootglas ligt, verwacht de machinebouwer niet dat het verpakkingsaanbod minder zal worden. "De verpakkingen zullen er niet uitgaan, die hebben namelijk ook een functie bij de houdbaarheid van de groenten. Wel zal er de komende tijd nadrukkelijker worden gekeken naar kartonnen schaaltjes en dunnere folies. Zo hebben we onlangs in Duitsland een drietal lijnen geplaatst voor kartonnen bakjes met een dunne flowpack er omheen. Zo spaar je heel wat plastic uit. Maar anderzijds blijven de emmers ook onverminderd populair. Je wilt niet weten welke volumes snacktomaten er dagelijks met onze machines in 500-grams emmers worden verpakt. Dat zal echt niet zomaar stoppen."
Op het wensenlijstje voor de komende jaren staat nog om robotisering in de AGF op een hoger plan te tillen. "We hebben al diverse projecten uitgevoerd met onder meer optische sortering en Pick en Place met robots, waarbij nieuwe besturingstechnieken worden toegepast, denk aan een volledig geautomatiseerde veldslateelt en optische sortering in de radijsbosmachine. Bij Prominent werken we nu aan een geautomatiseerde trostomaten weeg- en verpaklijn. Die techniek werkt al prima, alleen is het nu zaak om meer snelheid in het verpakken te krijgen, maar ook daar maken we grote stappen in. Het is gewoon de toekomst voor AGF-pakstations. Ook in het buitenland wordt arbeid steeds lastiger of duurder om in te vullen. Daarom wordt alles waar je mensen op kunt besparen aangepakt!"
Het origineel van dit artikel verscheen eerder in editie 5, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.