Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van chemische naar groene farmacie"

Kees Valstar, John Harting en Bram van Marrewijk onderzoeken medicinale cannabisteelt

Tholen - Sinds Kees Valstar zijn aandelen in de Best Fresh Group heeft verkocht, houdt hij zich met Healthy Plant Products onder meer bezig met het vermarkten van producten van vezelhennep. "In Nederland staat er maar liefst 2.000 hectare aan vezelhennep in de buitenteelt. Hiervan worden onder meer autodeuren en dashboards gemaakt, maar uit de bladeren en bloemen van de hennepplant wordt het het bestanddeel Cannabidiol (CBD) geëxtraheerd en gebruikt als voedingssupplement. Het is mij een raadsel waarom de positieve eigenschappen van de hennepplant zo onderbelicht worden, terwijl het zo veel te bieden heeft. Voor ons is er een andere wereld opengegaan!"



Position Paper
Inmiddels oriënteert Valstar zich in de teelt van medicinale wiet. Daarvoor heeft hij de handen ineengeslagen met John Harting, directeur van tomatenkwekerij Harting Holland en Bram van Marrewijk, oprichter van adviesbureau AAB. De Westlanders hebben een zogeheten 'position paper' opgesteld om politieke ontheffing te krijgen om op relatief kleine, maar professionele schaal te starten met de teelt van medicinale cannabis. "In andere landen, Canada en de Verenigde Staten voorop, wordt er door tuinbouwondernemers fors geïnvesteerd in de teelt van medicinale wiet. De Nederlandse kassenbouwers en toeleveranciers zijn er druk mee. We hebben de kennis in eigen land, alleen moeten er nodig stappen gezet worden. En dat begint bij de overheid!"

Canada en Duitsland
"We hebben het initiatief genomen om te onderzoeken of de teelt van medicinale cannabis haalbaar is. We zijn er nog niet uit of én hoe we dit gaan doen", benadrukt Kees. Hij loopt namelijk tegen de nodige belemmeringen aan van hogerhand. "In Nederland is nu de situatie dat als je een ontheffing krijgt, je de teelt moet verkopen aan de overheid. Daar geloven wij niet in, want dan wordt de overheid een commerciële partij. Volgens ons moet de overheid de spelregels bepalen en vervolgens als een scheidsrechter toezien of die regels worden nageleefd. Dat hebben ze bijvoorbeeld in een land als Canada goed begrepen en ook in Duitsland is de wetgeving inmiddels aangepast. Verbod op cannabis is even kortzichtig als champignons verbieden omdat het paddo's zijn."

Kleine schaal in Groningen
"In Groningen is er al een teler van medicinale wiet, maar dat gebeurt nog op erg kleine schaal van zo'n 2.000 kilo per jaar. Wij geloven dat er veel meer kansen zijn voor een grootschaligere, professionele teelt. "De teelt van medicinale cannabis is interessant voor het Westland, maar ook voor Nederland. Als we in staat zijn de teelt en verwerking van het product te professionaliseren, dat ben ik ervan overtuigd dat we onze ziektekosten fors kunnen reduceren. We hebben hier de kennis en daarmee hebben we de kans om leidend te worden in deze industrie. We pretenderen in het Westland altijd de groene apotheek van Europa te zijn. Hiermee hebben we de kans om de transformatie te maken van de chemische naar de groene farmacie", besluit Kees.

Enorme kans
"In Nederland hebben wij alle tuinbouwkennis beschikbaar om in korte tijd de wereld met medicinale cannabisteelt te veroveren. Het is zo zonde dat wij onze technologie voor deze toepassingen alleen naar het buitenland brengen", aldus Meiny Prins, CEO van Priva in de eerder genoemde paper. Dat beaamt initiatiefnemer John Harting in dezelfde uitgave: "De hedendaagse teler is helemaal klaar voor de teelt van nieuwe gewassen. We laten een enorme kans liggen als we hen niet de ruimte bieden om ook cannabis te telen. Want het gebeurt sowieso. In Amerika en Canada zijn ze bezig, maar ik zie ook telers in landen als Groot-Brittannië, Denemarken en Spanje zich erop voorbereiden. Zodra de potentie van een gewas aanwezig is, kun je het aan de Nederlandse tuinbouwsector overlaten om daar een gigantisch succes van te maken. Twintig jaar geleden had nog praktisch niemand van de Phalaenopsis (potorchidee) gehoord en nu is het in Nederland, Europa en de rest van de wereld een van de grootste succesnummers van onze nationale tuinbouw."

[email protected]