"Wetgeving verhindert gebruik innovatieve plantenveredeling"
Plantenveredelaars kunnen deze innovatieve methoden echter alleen ten voordele van de maatschappij gebruiken als duidelijk is welke wettelijke vereisten erop van toepassing zijn. Die duidelijkheid ontbreekt vandaag voor een aantal innovatieve veredelingsmethoden, inclusief gene editing.
In het artikel 'regulatory status of gene edited agricultural products', ontrafelt René Custers de regulatoire knoop door overtuigend aan te tonen dat het gebruik van een methode op zichzelf niet voldoende is om zware wetgeving te triggeren. Die wetgeving wordt alleen getriggerd wanneer het gevormde organisme een genetische samenstelling heeft die niet kan ontstaan door voortplanten en/of natuurlijke recombinatie.
Dit betekent dat planten waarin met behulp van gene editing kleine genetische wijzigingen zijn aangebracht die ook in de natuur kunnen voorkomen, geen wetgeving triggeren buiten de wetgeving die van toepassing is op klassiek veredelde gewassen. In een dergelijke wettelijke context is het ook voor kleine en middelgrote plantenveredelingsinstellingen en –bedrijven mogelijk om deze innovatieve methoden ten voordele van de maatschappij te gebruiken.
Bron: VIB