Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
50 miljoen blijft staan
CBB: Erkenning FresQ terecht ingetrokken
Tholen - De erkenning van telersvereniging FresQ is in 2013 terecht ingetrokken. Alle bezwaren tegen de intrekking zijn terecht afgewezen. Dat heeft het College van Beroep voor Bedrijfsleven besloten. Het betekent dat de telersvereniging sinds 1 januari 2010 geen recht meer had op GMO-subsidies. De Nederlandse Staat heeft eerder al aangegeven een vordering van 48 miljoen euro uit te hebben staan op FresQ
Vanochtend deed het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) uitspraak in het hoger beroep dat door FresQ is aangetekend. In 2013 werd de erkenning van FresQ met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 ingetrokken. Door die intrekking had FresQ sinds die datum ook geen recht meer op GMO-subsidies. Die was wel reeds uitgekeerd.
Geen regie op verkoop
Belangrijkste reden voor de intrekking van de erkenning is dat FresQ geen regie had op de verkoop. Er is niet genoeg nagestreefd de productiekosten te optimaliseren en de producentenprijzen te stabiliseren, wat wel een vereiste is voor erkenning. Met naam en toenaam word daarin de gemaakte verkoopafspraken tussen een verkoopdochter en een onbekende BV genoemd. De verkoopdochter stond buiten de afspraken die deze BV maakte met de telers. Daardoor kwam een eventueel hogere gerealiseerde verkoopprijs, niet ten goede aan de leden.
"Eén van de telers profiteerde onevenredig van het samenwerkingsverband. Die teler maakte controle en zeggenschap illusoir door financierings-overeenkomsten aan te gaan met andere telers en oefende bovendien als bestuurder van FresQ overwegende invloed uit op de producentenprijzen en het verdelen van het GMO-budget. De overige telers hadden nauwelijks zeggenschap. Geen van de andere bestuursleden had zicht op wat er werkelijk gebeurde. FresQ voerde zelf geen controle, was niet betrokken bij de vaststelling van de producentenprijzen en gaf aan het Productschap een verkeerde voorstelling van zaken", verduidelijkt het CBB in een persbericht.
FresQ heeft op verschillende manieren getracht de intrekking ongedaan te maken. Het Productschap zou niet bevoegd zijn, de procedure zou niet zorgvuldig genoeg gevoerd zijn. Ook daar ging het CBB niet in mee.
Gevolgen uitspraak
De uitspraak bevestigt dat FresQ sinds 1 januari 2010 geen recht meer had op GMO-subsidie. In een andere rechtszaak heeft De Nederlandse Staat aangegeven een vordering uit te hebben staan van 48 miljoen euro op de telersvereniging. Om dat zo snel mogelijk af te handelen, wilde ze de club failliet laten verklaren. De rechter ging daar niet in mee: die wilde eerst deze zaak afwachten.
Deze uitspraak is definitief. Nu dit gebeurd is, zal de overheid verdere stappen zetten in het vereffenen van de schulden. De Nederlandse Overheid heeft de subsidie waar het over gaat al eerder terug moeten betalen aan de Europese Unie.