"Je ziet wel eens natte plekken in het worteldoek ontstaan", laat Toon Hopmans van Hopmans Verhuur zien. "De doeken zijn helemaal dichtgeslibd. Met mossen, met algen. Er kan er geen water meer doorheen, en het is een perfecte voedingsbodem van virussen en bacteriën." Door kokend water over de doeken te laten sijpelen, worden de mossen en algen feitelijk dood gekookt. En omdat de voedingsbodem van virussen en bacteriën weg is, stopt ook die ontwikkeling. "Je ziet de structuur van het doek weer open worden", vertelt Toon. "De doorlating van de worteldoeken verbetert."
Toon is bekend met de reinigende werking van kokend water. De afgelopen jaren ontwikkelde hij reeds een doekenwasser en een reinigingsmachine voor betonvloeren. Bij die laatste wordt het water onder druk op de vloer gespoten. Voor het ontsmetten van de tray- en teeltvelden moest hij wel weer even aan de slag. "De slang was eerst te dun – dan ontstaat er te veel stoom. Nu hebben we de juiste verhoudingen gevonden en is de combinatie tussen snelheid, temperatuur slanglengte en werkbreedte ideaal voor een effectieve behandeling."
Toon heeft inmiddels drie apparaten. Met de grote, van 120 cm breed, kan er snelheid gemaakt worden. De kleine, van 45 cm breed, is voor het ontsmetten van randjes en hoekjes. "En om dichter bij beregenings- en verwarmingsbuizen te komen, want daar kan-ie niet overheen." Bij ernstig vervuilde doeken is het soms nodig de behandeling met kokend water twee keer achter elkaar toe te passen. Daarna kan 1x per jaar volstaan.