Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
staat heeft geen vertrouwen meer in vereffenaars

FresQ niet failliet verklaard

Tholen - Telerscoöperatie FresQ is niet failliet verklaard. De Rechtbank Den Haag heeft het verzoek van de Nederlandse staat hiertoe afgewezen. De Staat wilde er met het faillissement voor zorgen dat een objectieve curator aan de slag gaat met de vereffening van de schulden. Ze hebben geen vertrouwen meer in de huidige vereffenaars. 

Telersvereniging FresQ is per 1 januari 2014 ontbonden. Daarvoor bleek dat de vereniging miljoenen euro's GMO-subsidie onterecht had ontvangen en moest terugbetalen. Over die terugbetaling is de afgelopen jaren al veel te doen geweest. Nu wil de Nederlandse Staat dat FresQ failliet verklaard wordt. Dan wordt er curator aangesteld en zou de vereffening, de afhandeling van de schulden, volgens de Staat transparanter en objectiever plaatsvinden. "Mede in verband met het verstrijken van de tijd en de rol van de vereffenaars bij de procesgang, heeft de Staat er geen vertrouwen meer in dat de vereffenaars voldoende rekening houden met de belangen van de Staat als grootste crediteur", vinden ze. 

Om FresQ failliet te laten verklaren, moeten er aan verschillende voorwaarden voldaan worden. De Staat heeft aangegeven dat ze een vordering op FresQ hebben van ruim 48 miljoen euro, dat er dwangbevelen zijn uitgevaardigd tegen de coöperatie, dat er meerdere schuldeisers zijn en dat FresQ opgehouden is te betalen en de schulden worden vereffend - allemaal voorwaarden voor een faillissement.

De rechtbank heeft FresQ echter niet failliet verklaard. Dat is vanwege de vordering van 48 miljoen euro. Daarover loopt momenteel nog een bodemprocedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en de rechtbank vindt dat FresQ het recht heeft om het oordeel van het CBb af te wachten. Volgens de Staat vertraagt FresQ deze procedure, maar ook daar kregen ze geen gelijk in van de rechtbank. De zaak zou eigenlijk op 11 november behandeld worden, maar is vanwege onderhandelingen uitgesteld naar 31 januari 2017.