Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Oudshoorn, Looye Kwekers:

"Alle mineervliegen eruit met biologische bestrijding"

Looye Kwekers is een grote tomatenteler met vestigingen in Naaldwijk, Burgerveen en Aguilas (Spanje) en mede bekend om haar 'Honingtomaatjes'. Het bedrijf heeft jongstleden een nieuwe huisstijl geïmplementeerd. "Een praktische aanpak met effectief resultaat en beide benen op de grond," aldus Bas Oudshoorn. Oudshoorn is mede verantwoordelijk voor de gewasbescherming binnen het bedrijf.

Meer regels en strengere wetgeving, stimuleren het gebruik van biologische gewasbescherming. Deze push factor is niet de primaire drive binnen Looye Kwekers om de biologische gewasbescherming te stimuleren. Oudshoorn: "Biologie is nuttig en effectief tegelijkertijd. Onze afnemers verlangen kwalitatief hoogwaardige producten met een begrenzing aan MRL".

Productielocaties
Zo min mogelijk chemie en zoveel mogelijk biologische oplossingen. Een strategie die Biopol Natural stimuleert, onder andere door een samenwerking in de aanpak van mineervlieg met Dacnusa siberica. De plaaginsecten zijn goed onder controle op het bedrijf, maar een correctie is wel op zijn plaats evenals scherpe gewasbeschermingsdoelen. "We druppelen niets, om het bodemleven te stimuleren, en dat maakt het niet eenvoudig."

De schade die de mineervlieg aanricht in de tomatenplanten is vooral zichtbaar door de gangen in de bladeren. De gevolgen daarvan zijn minder bladgroei, dus minder productie, en de planten zijn vatbaarder voor ziektes. De mineervlieg wordt actief als het warmer wordt. In de belichte kassen van Looye Kwekers is het warmer, dus ontwikkelt de mineervlieg zich sneller. "We doen aan tussenplanten, dus we gaan niet leeg. Dat betekent dat we de nieuwe planten naast de oude planten zetten, acht weken voordat we de oude planten eruit halen. Dus de ene week knippen we de oude plant leeg en de volgende week beginnen we van de nieuwe planten te knippen. Maar dat betekent wel dat de mineervlieg en andere plagen zo over kunnen stappen op de nieuwe planten."

Mineervlieg bestrijding
"We starten de bestrijding van mineervlieg met het inzetten van Dacnusa siberica, aangevuld met Diglyphus isaea als het uit de hand loopt. Een bepaald aantal mineervliegen is acceptabel, maar we streven ernaar om ze er allemaal uit te krijgen. Met de natuurlijke vijand Dacnusa siberica is het startpunt uitermate sterk".

Het effect van de inzet van Dacnusa siberica duurt een aantal weken, maar bij Looye Kwekers kennen ze de natuurlijke vijand goed. "Looye Kwekers heeft nu drie weken Dacnusa siberica ingezet en in de derde week zijn de eerste poppen al uitgekomen. Dit is behoorlijke snel en hiermee zijn wij uitermate tevreden, evenals de kwaliteit van het product," aldus Oudshoorn.

Levering
Looye Kwekers is blij dat Biopol deze natuurlijke vijand nog aanbied, omdat het een onmisbare schakel is in de strategie om mineervlieg te elimineren. Biopol Natural is momenteel de enige organisatie in Nederland die Dacnusa siberica levert.

Voor meer informatie:
BioPol Natural
Nijverheidsweg 11
3251 LP Stellendam
Tel. +31(0)187-493422
Fax.+31(0)187-491269
Email: info@biopol.nl
Internet: www.biopol.nl
Publicatiedatum: