Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Waarom worden mensen oranje van wortelen?
Volgens de afdeling dermatologie van de Universiteit van Arkansas kan de huid van mensen die veel wortelen eten daadwerkelijk verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door de stof bèta-caroteen, een pigment dat aanwezig is in vele oranje gekleurde levensmiddelen.
Hoewel de inname van bèta-caroteen een gelige huidtint kan veroorzaken, wordt de huid niet letterlijk oranje. Deze gelige pigmentatie wordt carotenemia genoemd en is van geelzucht te onderscheiden omdat het oogwit bij deze aandoening niet geel kleurt. Met name de huid van neus, handpalmen en voetzolen is gevoelig voor de verkleuring.
De aandoening is volkomen onschuldig en ontstaat alleen wanneer een persoon gedurende een lange periode een overmaat aan bèta-caroteen binnenkrijgt.
Producten, die rijk zijn aan bèta-caroteen, zijn onder meer sinaasappelen, zoete aardappelen, pompoenen, donkergroene bladgroenten en sperziebonen.
De aandoening wordt vaak gezien bij zuigelingen omdat babyvoeding veelal bereid wordt met groenten die rijk zijn aan bèta-caroteen. Voor het geval men de huidverkleuring tegen wil gaan, dient men eenvoudigweg de caroteenrijke voedingsmiddelen te vermijden. Het kan echter wel een paar maanden duren voor de huidtint weer normaal is.