Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgen openen de grootse plant factory van Europa

In Noord-Amerika en Azië is het inmiddels al een gevestigde industrie, maar ook ondernemers in West-Europa zien er steeds meer heil in: vertical farming. Dit werd gisteren maar weer eens bevestigd tijdens de opening van het demonstratiecentrum van Urban Crops in Waregem. Daar kwam premier Geert Bourgeois opdraven om het startschot te geven voor de daglichtloze teelt van miljoenen bladgewassen in een gigantische gerobotiseerde teeltkamer.



Klik hier voor de fotoreportage van de opening bij Urban Crops

Urban Crops is het geesteskind van de jonge ondernemerMaarten Vandecruys, die gesteund door de Vlaamse gevestigde ondernemer en financier Frederic Bulcean, zijn droom in vervulling kon laten gaan: een toegankelijk meerlaags teeltsysteem ontwikkelen waarmee in elk klimaat en in elke setting op een commercieel succesvolle wijze groenten geteeld kunnen worden. Dit teeltsysteem is nu in een demonstratiesetting te zien in Waregem. Volgens Urban Crops is dit momenteel het grootste meerlaagse teeltsysteem van Europa waarin met behulp van kunstmatig licht geteeld wordt.

Het demonstratiecentrum is naast onderzoeksdoeleinden vooral bestemd om investeerders het potentieel van vertical farming te laten zien. Bij Urban Crops worden verschillende teeltprogramma's onderzocht en ontwikkeld, er is een laboratorium aanwezig en er staan twee container farms.


Omdat de Vlaamse regering zich actiever inzet op export van innovatie en kennis, prees minister president Geert Bourgeois de visie van de jonge ondernemers van Urban Crops door het een zeer mooi voorbeeld van innovatief ondernemerschap te noemen.

Tijdens de opening kon er een rondgang gemaakt worden langs de verschillende demo's bij Urban Crops. We brachten een bezoek aan de PFAL, een gerobotiseerde teeltruimte die ingericht is als een volledig afgesloten klimaatcel waarbinnen ieder wenselijk klimaat gecreëerd kan worden. In deze volledig geklimatiseerde cel staat een installatie met 8 teeltlagen van 18 meter diep, uitgerust met LED verlichting en irrigatie en CO2 dosatiesysteem. Via een invoerlijn en twee robots aan ieder uiteinde van de installatie kunnen de van RFID-tag voorziene teeltbakken (met ieder 10 planten) volledig geautomatiseerd in het systeem geplaatst worden. In de set up in Waregem staat nu een systeem met 8 lagen, maar in deze setting is de PFAL (plant factory with artifical light) in principe uit te bouwen tot 25 lagen.



De PFAL in Waregem heeft plaats voor 448 teeltbakken met elk 10 gewassen en heeft een capaciteit om 442 oogstbare gewassen te produceren per dag. In een maximale setting biedt het gerobotiseerde systeem van Urban Crops plaats aan 225.000 teeltbakken verdeeld over 30 teelttorens van 18 lagen. Dan is er een potentieel om 126.000 'crops' per dag oogsten.

De Vlaamse ondernemers zijn bij de ontwikkeling van het systeem duidelijk geïnspireerd door de vele PFAL's die er in Azië te vinden zijn. Ze haalden hun LEDs dan ook uit het verre oosten. Verder zijn er ook Nederlandse bedrijven betrokken geweest bij de ontwikkeling; zo leverde HortiMaX de units voor de irrigatie, nutrificatie en de water behandeling.



Naast de grote PFAL's zal Urban Crops ook inzetten op de meer kleinschalige teelt in omgebouwde containers. Ook deze teeltwijze is niet nieuw, maar het systeem van de Belgen wijkt iets af van het gangbare omdat er geen gebruik wordt gemaakt van NFT-teeltgoten of eb en vloed systeem; ook in de containers wordt er gebruik gemaakt van de kleinere handzame bakken die we ook zagen in de PFAL. Hiervoor biedt het bedrijf momenteel twee versies aan; een volledig geautomatiseerde PFAL in een container, maar ook een simpelere, handmatige versie met een iets lagere capaciteit. De kosten zijn respectievelijk 55,000 euro en 50,000 euro voor een container. Urban Crops heeft inmiddels zo'n systeem weten te slijten aan de cateraar van de VTM.

Voor meer informatie:
Urban Crops
Gwen Dehaene
[email protected]
www.urbancrops.be