Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winterpostelein - een nauwelijks bekende groente

Momenteel is het seizoen voor postelein volop bezig. Dat meldt het 'Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer' in Bonn. De slechts zelden geteelde groente wordt vooral als sla gegeten. Daarvoor worden de zachte bladeren en stengels vlak boven de grond afgesneden. Wanneer men niet te laag snijdt, kan er meerdere keren geoogst worden.


Foto: Margret Klose

Winterpostelein smaakt een beetje als veldsla. De groente is zeer vorstbestendig en kan daarom ook na koudeperioden steeds weer vers geoogst worden. Oorspronkelijk stamt de plant uit Noord-Amerika. Aangezien de zaadjes temperaturen van onder de 12°C nodig hebben om te kunnen kiemen, worden ze pas vanaf circa september uitgezaaid. Om deze reden telt postelein tot de absolute wintergroenten.

De delen van de plant die boven de grond groeien, worden over het algemeen als ingrediënt voor een gemengde salade gebruikt. Het is echter ook mogelijk om de groente te koken en ongeveer zoals spinazie te bereiden. Het eten van postelein is een echte aanbeveling. De bladeren bevatten namelijk vitamine C, magnesium, calcium en ijzer.

Net zoals andere groentesoorten, die ook als sla gegeten worden, kan men winterpostelein het beste zo vers mogelijk eten. Ingewikkeld in een vochtige doek of in een plastic zak blijft de groente enkele dagen vers in de koelkast. Langer bewaren is niet mogelijk. Daarom kan men indien mogelijk het beste altijd maar een kleine hoeveelheid kopen.

Bron: www.rlv.de
Publicatiedatum: