"30% goedkoper belichten met gelijkspanning"
Proef
De opening van de demolocatie van 2 hectare volgt goede resultaten uit een proef. Doorgebruik te maken van gelijkstroom, ontstaat er een lager verbruikdoor een betere energie-efficiëntie en minder bekabeling. Hierdoornemen de kosten van belichting af en kan belichting economischrendabel zijn voor teelten waar dat nu nog niet het geval is. Zo bleek dat een kostenbesparing op belichting mogelijk is door de langere levensduur van de armaturen en dat er flink bespaard kan worden op koper voor de bekabeling. Daarnaast kan met gelijkstroom ook de belichting veel beter afgestemd worden op de behoefte van het gewas doordat elke lamp individueel uitgeschakeld of gedimd kan worden.
"Dit is voor de ontwikkeling op gelijkstroom een uniek project in de wereld, waarbij vele partijen samenwerken", vertelt het team van PrimAviera. Er is daarbij een subsidie van regeling Demonstratie Energie Innovatie verkregen van het ministerie van EZ. Binnen dit project werkt een groot aantal partijen nauw samen: SGN PrimAviera, gemeente Haarlemmermeer, Vreeken innovaties BV, Meermaker, Stichting Gelijkspanning, Direct Current BV, Gavita, Siemens, Liander en Stolze.
Gelijkstroom
In navolging van de goede resultaten is het project dan ook opgeschaald naareen grootschalige demolocatie in Rijsenhout. De kwekerij van Jaap Vreeken is geheel ingericht op gelijkstroom. Dit betekent dat naast de belichting ook de koeling, pompen en WKK aangesloten worden op gelijkstroom. Hiermee kan bijvoorbeeld de WKK veel makkelijker op deellast draaien waarmee de behoefte aan stroom en warmte veel beter afgestemd kan worden op de vraag. Ook wordt er gewerkt aan de koppeling met een park met zonnepanelen.
Openingsbijeenkomst
De demokwekerij gelijkspanning werd 2 november officieel geopend. De bijeenkomst was goed bezocht (58 personen). De opeenvolgende inleidingen volgden een duidelijke lijn:
Harry Stokman
Harry Stokman, oprichter en eigenaar van Direct Current, is net terug van een grote DC conferentie in India. Hij rapporteerde dat alle grote spelers in de internationale elektriciteitswereld focus hebben op de ontwikkeling van DC. Nederland wordt daarbij internationaal erkend als gidsland bij de DCficatie (let op dat woord want we gaan het nog veelvuldig tegenkomen!)
Dennis Medema
Dennis Medema van LTO Glaskracht NL zette de inspanningen en successen van de glastuinbouw op duurzaamheid uiteen. Hij wees op de sterke ontwikkeling van de energie efficiency index van 100 in 1990 naar 44 in 2013 per geteeld product. Het toenemende elektriciteitsverbruik door minder inzet van WKK en toename van groeibelichting biedt kansen voor verdere optimalisatie van belichtingstechnieken. Voor het programma Kas als Energiebron is de ontwikkeling van DC daar een belangrijk onderdeel van.
Arno Brouwer
Arno Brouwer, R&D engineer bij ABB, (een grote ontwikkelaar van elektrische infrastructuur en apparatuur) gaf een toelichting op het verschil tussen gelijk- en wisselspanningen en toonde verschillende praktische opties waarlangs DC gebruik in bedrijven en woningen gecombineerd kan worden met bestaande AC voorzieningen. Immers: mensen willen best duurzaam maar geen gedoe. De techniek kan daar goed op inspelen.
Pavol Bauer
Pavol Bauer, hoofd vakgroep DC systems, energy conversion and storage bij de TU Delft zette helder uiteen welke kansen er zijn rond DC en welke prioriteiten er in de onderzoekswereld aan gegeven wordt. Met name de aansluiting op hernieuwbare (zonne)energie zonder conversieverliezen is interessant. Dhr Bauer schetste ontwikkelingen in opslag van energie, aansluitingen van bedrijven en huishoudens en gaf een impressie van de ontwikkelingen in internationale infrastructuur die daar het gevolg van zullen zijn.
André Rotteveel
André Rotteveel van het projectteam DOE DC lichtte aan de hand van de verschillende modules toe welke partijen bij het project betrokken zijn en wat de verschillende taakvelden zijn. Hij wees op de website www.doedc.net die zojuist is gelanceerd en waar meer informatie over het project kan worden gevonden.
John Nederstigt
Wethouder John Nederstigt was blij te kunnen constateren dat de positie van de gemeente Haarlemmermeer als matchmaker en platform waar innovatieve partijen elkaar makkelijk kunnen vinden goed functioneert. Hij benadrukte dat het project temeer bijzonder is omdat de demokwekerij geen wetenschappelijke opstelling is maar een echt bedrijf waar door de ondernemer en samenwerkende partijen ook echt in geïnvesteerd wordt. Hij ziet in dit project de vijf D's terug: Dromen - denken - durven - doen en doorzetten.
De start van het project werd formeel bekrachtigd door het overhandigen van een prachtige bos Bouvardia's door ondernemer Jaap Vreeken aan de wethouder. De kwekerij zal functioneren als demolocatie en opent haar deuren graag voor geïnteresseerden.
Bron: Kas als Energiebron, PrimAviera
Voor meer informatie:
www.doedc.net