Royal Berry koopt veertien hectare in Bergerden
Royal Berry vestigde zich in 2010 in Bergerden. Toen namen ze een kas over van 6,5 hectare van een voormalig tomatenteler. Inmiddels wordt er in 11,5 hectare kas geteeld. "Het gaat goed met het bedrijf, dus leek het ons een goed moment om uit te breiden", vertelt Jan van Genderen. Maar gebouwd wordt er nog niet. "In de toekomst willen we uitbreiden en met deze aankoop zijn we daarop voorbereid. Maar wanneer dat zal zijn? Dat hangt af van de marktsituatie. Nu direct zeker nog niet. En volgend jaar ook nog niet." De keuze voor Bergerden was voor hem geen lastige. "Er is volop ruimte om te ondernemen, de bereikbaarheid is goed en de juiste voorzieningen zijn aanwezig", verklaart Van Genderen. Gebouwd wordt er binnenkort echter nog niet.
Ook in Bergerden zijn ze uiteraard blij met de aankoop. Het gebied heeft moeilijke tijden doorgemaakt, maar is afgelopen jaren opnieuw gepositioneerd. "We zijn blij dat er na jaren van stilstand weer een positieve beweging in de markt te zien is", vertelt Theo Peren, bestuurslid van de Gemeenschappelijke Regeling Bergerden. En niet alleen Royal Berry - ook andere ondernemers denken volgens hem weer aan groei. "Dat koesteren we en ondersteunen zoveel mogelijk. Financieel zit Bergerden nog steeds in zwaar weer. We zoeken hard naar een oplossing om de grondexploitatie weer gezond te maken."
Het tuinbouwgebied focust de komende jaren op een duurzame energiemix, innovatie en start-ups en de Euregio Rhein-Waal. "Er zijn in en rondom het gebied Bergerden veel kansen en initiatieven die de tuinbouw duurzamer kunnen maken", ziet Peren. Ondernemers, kennisinstellingen en de overheid werken hierin nauw samen. Zo wordt een aansluiting onderzocht op het ambitieuze warmtenet dat Arnhem en Nijmegen zal verbinden en komt er het grootste drijvend zonnepark van Nederland op het centrale gietwaterbassin. Gezeten tussen de zogenoemde 'Health Valley' en 'Food Valley' is Bergerden een ideale plek om ruimte geven aan innovatie en start-ups om zo te komen tot meer dan een standaard glastuinbouwgebied. In de afgelopen jaren heeft er zich ook een trend afgetekend om producten meer regionaal te verspreiden. Daarom wordt er in de Euregio Rhein-Waal gekeken waar kansen liggen om logistiek en afzet te verbeteren.
Volgens Peren is het van groot belang dat alle partijen die actief zijn in het provinciale glastuinbouwconcentratiegebied in Lingewaard een gezamenlijke koers hebben. "Dat helpt om de weg omhoog te vinden." Jan van Genderen ziet dat ook: "De overheid in deze regio denkt met ons mee. Dat is een belangrijke voorwaarde voor ons om hier een volgende en grote stap te zetten. Ruimte om te ondernemen is voor de toekomst van ons glastuinbouwbedrijf uitermate belangrijk."