Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Daglichtloos telen: GrowWise Center geopend

Tholen - Op de derde verdieping van gebouw 7 van de Eindhovense High Tech Campus staan negen witte cellen met daarin meer dan zevenduizend LED-armaturen en duizenden plantjes. Het is het nieuwe City Farm-onderzoekcentrum GrowWise, dat gisteren officieel geopend werd.



Een van de cellen van de buitenzijde


Boven de lichten te zien, onder de gewassen




Gus van der Feltz toont het effect van het licht

Het nieuw geopende GrowWise is 234m² groot en is daarmee een van 's werelds grootste onderzoekcentra op het gebied van City Farming. Het project omvat acht vierlaags klimaatcellen en een opkweekcel. In de cellen zijn meer dan 7.000 LED-lampen geïnstalleerd. Met de blauwe, rode en verroode Philips GreenPower LED-lampen kunnen 97 lichtrecepten gerealiseerd worden en kan de optimale belichting onderzocht worden.

Maar niet alleen het licht wordt bekeken in de nieuwe klimaatcellen. In GrowWise draait het ook om de samenwerking met andere instellingen. Philips wil samen met veredelaars en substraatleveranciers, maar ook installateurs en universiteiten ontdekken wat de optimale groeirecepten binnen de City Farm zullen zijn. Zo staan er nu al diverse gewassen in de cellen: een breed scala bladgewassen, maar ook een aantal micro-groenten, die het goed doen op de Aziatische markt. De verschillende lichtrecepturen zijn zichtbaar en in de cellen is te zien dat er bijvoorbeeld getest wordt met verschillende opkweekmaterialen. Een aantal gewassen staat niet op een opkweekblok, maar op een dunne steenwol mat, waarmee bijna substraatloos geteeld wordt.


De computer: de lichtrecepten, maar ook temperatuur, luchtstroom en vochtigheid is per laag te bekijken


De toediening van meststoffen


Inzicht in de teelt op de computer

Meer produceren
Met de aandacht voor verticale teeltsystemen speelt Philips in op de groeiende wereldbevolking en de groeiende middenklasse. "In stedelijke gebieden voorzien we een groeiende vraag naar voedsel", vertelde Udo van Slooten van Philips Horti LED Solutions. "De vraag is waar je dat voedsel gaat produceren." Met de city farms kan er in de stad geproduceerd worden. Dat scheelt in de logistiek en biedt daarmee ook kansen in de strijd tegen voedselverspilling. Bovendien is het door de gecontroleerde omgeving mogelijk om het water- grond- en meststoffengebruik te minimaliseren, evenals het gebruik van gewasbescherming. De productie van gewassen wordt gelijktijdig versneld en verhoogd: een babyleaf is in 21 dagen in plaats van 30 dagen volgroeid.


Udo van Slooten vertelt over het belang van lokale teelt


Onderzoek naar teelt op dunne steenwolmatten


Roel Janssen en Jasper den Besten



Het mosterdplantje uit de cellen

Niet vergelijken met kasteelt
Maar de kosten van de technisch geavanceerde city farms zijn behoorlijk – evenals het energieverbruik. De teelt is dan ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld kasteelt. "Een concurrent voor de Westlandse kassen worden dit soort systemen de komende jaren niet", vertelt Marjan Welvaarts, marketing manager City Farming bij Philips. "Niet voor Nederland. Het is een andere manier van produceren. Kansen liggen daar waar telen in kassen niet rendabel mogelijk is of waar mensen meerwaarde zien van deze teeltwijze." Zo is er in Japan vorig jaar al een commerciële City Farm gerealiseerd. Na de nucleaire rampen willen mensen de garantie hebben dat hun product veilig is en uit een gesloten teeltsysteem komt. En ook in Chicago staat een commercieel project: Green Sense Farms. "De afnemers hechten hier juist belang aan de zuinige teeltwijze en aan de lokale afkomst van de voeding."


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Philips Horticultural LED Lighting
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture [email protected]