Plasmaschermtechnologie houdt aardbeien lekker en gezond
Het gebruik van beschermingsmiddelen in de productie van gewassen zoals aardbeien is wijdverbreid. Maar ze kunnen residuen achterlaten, met inbegrip van schadelijke micro-organismen. Die moeten vóór consumptie worden verwijderd.
Verhitten werkt in een aantal gevallen, maar niet altijd. Bij aardbeien is verhitting bovendien nadelig voor de verse smaak. Door het te wassen, kan het zacht fruit beschadigen.
In het laboratorium van het Dublin Institute of Technology (DIT) hebben ze nu een nieuwe manier om de aardbeien vers, smakelijk en veilig te houden: 'cold plasma technology', technologie die ook gebruikt wordt bij plasmabeeldschermen en televisies.
Wat is koude plasma? Er zijn drie staten van materie: vast (zoals ijs) die, wanneer verwarmd, verandert in vloeistof (water) en gas (stoom). Wanneer een gas verder wordt bekrachtigd door warmte of met behulp van elektromagnetische velden (of simpelweg elektriciteit), valt het uiteen in ionen, elektronen, energieke moleculen, ultraviolet en/of zichtbaar licht. Deze geïoniseerde toestand van het gas wordt plasma genoemd en vertoont kenmerkende eigenschappen.
Wanneer voedingsmiddelen aan koude plasma worden blootgesteld, kunnen schadelijke organismen worden gedood zonder dat het afbreuk doet aan de versheid of de smaak. Ook worden met deze techniek alle residuen van beschermingsmiddelen vernietigd.
De technologie wordt op het moment uitgebreid getest.