Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage GreenTech Summit

GreenTech Summit: wat wordt volgende stap voor de tuinbouw?

Tholen - Hoe gaat de tuinbouw zich technisch ontwikkelen? Staan er over twintig jaar nog mensen in de kas of zit er een teeltmanager achter een computer om in een keer veertig hectare te oogsten? Is er toekomst voor dakkassen? Wat vraagt de consument van morgen? En hoe leveren we dat – rekening houdend met eindige grondstoffen? Dit soort vragen stonden centraal op de eerste GreenTech Summit, gisteren in de RAI.



De Summit is het vervolg op de eerste editie van vakbeurs GreenTech, die in 2014 gehouden werd. Volgend jaar wordt de beurs zelf weer georganiseerd in de RAI. Dit jaar verenigde de organisatie zich met ruim dertig sponsoren om een programma over de toekomst van de tuinbouw in elkaar te zetten. Na de opening door Loek Hermans inspireerde astronaut Andre Kuipers de ruim 200 lijfelijk aanwezigen en de kijkers van de online livestream met kiekjes uit zijn verleden op aarde en in de ruimte. Ondersteboven hardlopen, courgetteplantjes die zonder zwaartekracht alle kanten opgroeien en M&M's uit de lucht happen – allemaal part of the job in het ruimtestation ISS. Zijn verhaal kreeg een serieuzere toon toen hij duidelijk maakte dat hij vanuit de ruimte ook zag wat er met de aarde gebeurt en hoe groot het belang is van een bewuste omgang met onze planeet. 


Andre Kuipers over courgette-teelt in de ruimte en het missen van de natuur als je langere tijd van aarde weg bent

Robots
Staan er over twintig jaar nog mensen in de kas? Dat kwam ter sprake tijdens de daaropvolgende presentaties. Trendwatcher Richard van Hooijdonk betwijfelt het. Oogstrobots en sensortechnologieën gaan een steeds grotere rol spelen. "50% van de arbeid in de kas kan verminderd worden en daarmee kan het gebruik van gewasbescherming met 80% verminderd worden", voorspelt hij. Erik Pekkeriet van Wageningen UR Glastuinbouw en Martijn Wisse lieten zien hoe het ervoor staat met robots in de tuinbouw. Oogstrobots bijvoorbeeld, die in de Spaanse aardbeienteelt al commercieel ingezet worden en waarvan de ontwikkeling in het SWEEPER-paprikaproject ook continu vordert. Maar ook handling-robots als die van het Delftse bedrijf Lacquey en robots met sensoren en camera's, die ondersteuning kunnen bieden bij het opsporen van ziektes en plagen. 



Ondernemen: tilapia op het dak
Op de GreenTech Summit werd ook ruimschoots aandacht gegeven aan de praktijk zelf. In deelsessies spraken ondernemers over hun keuzes en hun activiteiten. Aquaponic teelt in de woestijn bijvoorbeeld, waar Faris Farrag voor Bustan Aquaponics in Egypte mee bezig is. Ook opvallend: het contrast tussen de aquaponic dakkas in Basel, waar de mannen van Urban Farmers telen op 250 m2, en het Zuid-Afrikaanse teeltbedrijf ZZ2, dat een areaal van 2.000 hectare groententeelt in Zuid-Afrika exploiteert. Beide bedrijven zijn niet alleen bezig met het verduurzamen van hun productie, maar vooral ook met het vertellen van dit verhaal aan de rest van de keten en de eindgebruiker. 



Datzelfde speelt ook in de potplantensector. Het Britse teelt- en retailbedrijf B&Q besloot de plastic trays te vervangen door gerecycled materiaal en niet meer in turf, maar in kokos op te kweken. De duurzamere productie biedt hun vervolgens weer kansen om zich te onderscheiden in de markt. En ook bij Agriport A7 zijn ze hiermee bezig. Robert Kielstra vertelde hoe de glastuinbouwbedrijven samenwerken – niet alleen met elkaar, maar vooral ook met bedrijven buiten de sector. Microsoft bijvoorbeeld heeft een datacentrum gebouwd op het terrein. Nu wordt daar energie uit de kassen gebruikt, maar er liggen ook mogelijkheden voor warmte-uitwisseling. Kielstra is momenteel druk in overleg met een bedrijf waarvan rest-CO2 opgenomen kan worden. "Voordat we datacentra ontdekten als optie voor Agriport, hadden we er nog nooit van gehoord. Maar we keken naar wat we nodig hadden en wat we konden bieden. Zoek daar je partners bij", adviseerde hij.



Klik hier voor de fotoreportage



Hypermodern of terug naar de natuur?
Na de deelsessies was het tijd voor een stuk techniek. Bill Watts vertelde meer over het Sahara Forest Project, waarbij in een kas in de woestijn van Qatar groenten groeien dankzij het gebruik van zeewater en zonne-energie. En net op het moment dat de genodigden zich comfortabel begonnen te voelen bij de mogelijkheden die er liggen in de tuinbouw, waarmee de hele wereld soms maakbaar lijkt, kwam de Amerikaan Joseph Simcox aan het woord. Ondanks alle technische innovaties en vooruitstrevende technieken, vindt hij de sector af en toe eigenlijk behoorlijk kortzinnig. Ondanks dat iedereen met planten werkt, lijkt namelijk niemand met de natuur te werken. Simcox gaat in zijn reizen terug naar die natuur. Wereldwijd herontdekt hij producten, die smaakvol en nuttig zijn en toch totaal de vergetelheid in raakten. Inspiratie voor telers wereldwijd, maar ook voor de toeleveranciers. "Jullie zijn de beste in de tuinbouwtechniek, maar vergeet de natuur niet."


Joseph Simcox

De GreenTech Summit wordt gehouden in de oneven jaren. In de even jaren vindt vakbeurs GreenTech weer plaats – in 2016 van 14 tot en met 16 juni. De organisatie verwacht dat de beurs van 300 standhouders in 2014 volgend jaar meer dan 400 deelnemers trekt.