Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuivering spuiwater Nieuw Prinsenland officieel geopend

Tholen - Het spuiwater van de tuinbouwbedrijven op Nieuw Prinsenland in Dinteloord wordt voortaan niet meer op het riool geloosd, maar gezuiverd. Een bassin van 27.000 m3, een gescheiden leidingsysteem en een container vol techniek zorgen ervoor dat de drie kwekerijen voortaan richting de 0-emissie gaan. Gisteren werd het systeem officieel in gebruik genomen.



 
Nog twaalf jaar en dan moet de glastuinbouw nagenoeg emissieloos zijn. Dat is vastgelegd in het Kaderrichtlijnwater. De drie telers op Nieuw Prinsenland, RedStar, Jan van Marrewijk en Peter de Jong, hoeven zich hier niet meer druk om te maken. Gisteren werd de spuiwaterzuivering in het gebied officieel in gebruik genomen. Het systeem omvat een gescheiden leidingsysteem waarmee het spuiwater opgeslagen kan worden in een bassin (27.000 m3). Het water ondergaat vervolgens diverse behandelingen: door een ultrafiltratie membraan, door actieve kook waarna de desinfectie door UV gecombineerd wordt met peroxide. Uiteindelijk kan er hiermee continu 5m3 water per uur gezuiverd worden, toonde projectontwikkelaar Lodewijk Burghout.


 
0-emissie
"Hiermee hebben de telers hun license to produce op het gebied van water binnen", vertelde Nico van Ruiten, die het systeem met Piet Janmaat (TOM) en Theo Schots (Waterschap Brabantse Delta) officieel opende. "En aan energie en plantgezondheid wordt in dit concentratiegebied ook gewerkt. Het biedt marktperspectief in een zorgelijke markt, deze locaties zijn broodnodig de komende jaren." Maar het gaat niet alleen om marktperspectief, ziet Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. Hij vertelde meer over de weg naar de 0-emissie van 2027. Innovaties als AquaReUse, Glas Zuiver Water en de Spuiwaterinstallatie dragen hier aan bij, maar zaken als een verbod om omgekeerde osmose en restricties op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen volgens hem juist weer roet in het eten gooien. Eén oplossing is er niet, maar collectiviteit en samenwerking van telers en overheden is onontbeerlijk.


 
Wat oplossingen betreft schetste Hans Huiting van KWR de wetenschappelijke mogelijkheden van de waterzuiveringen. De mate van zuivering wordt onder andere bepaald door de lichtdoorlatendheid van het spuitwater (transmissie) en het aanwezige organisch materiaal in het water. "En als een zuiveringsmethode werkt, werkt het dan op alle 120 toegestane middelen? En zijn de metabolieten niet schadelijker dan het middel?" schetste hij de kaders waarbinnen dit soort systemen ontwikkeld moeten worden.
 


Haalbare eisen
De eisen van 2027 blijken voor de aanwezigen een belangrijk, maar lastig punt. Ook bij dit systeem blijft er namelijk een reststroom over. Met membranen wordt getracht deze zoveel mogelijk in te dikken en later eventueel te gebruiken in de landbouw. "Dat dit systeem op Nieuw-Prinsenland blijft staan, en niet als eerdere installaties een tijdelijk project was, maakt het mogelijk dit soort zaken verder te onderzoeken. Alleen dan kunnen we ons voorbereiden op de toekomst en tegelijk de kostprijs verlagen door het hergebruik van nutriënten."
 
Voor meer informatie:
www.tombrabant.nl