Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"emissieloos glastuinbouw water, dat is toch bio-logisch!"

Afbraak gewasbeschermingsmiddelen in proeven Klazienaveen

De eerste resultaten van onderzoek naar biologische afbraak van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen uit afvalwater door schimmels en planten zijn veelbelovend. Dat blijkt uit proeven die Mycelco en Bioniers afgelopen maanden hebben uitgevoerd op de proeftuin Ron Peters in Klazienaveen.

Een emissieloze glastuinbouwsector in 2027, dat is de ambitie van LTO glaskracht. Om dat waar te maken, is het project "Glas Zuiver Water" (GZW) in juni 2014 gestart. GZW onderzoekt of afvalwater afkomstig uit de glastuinbouw op biologische wijze, door een combinatie van schimmels, planten en actief kool, op een efficiënte en ecologisch verantwoorde wijze kan worden gezuiverd. Het project is gericht op het verkrijgen van informatie om te komen tot een collectieve zuivering met mogelijkheden voor individueel maatwerk.

Nutriënten
Tot oktober vorig jaar heeft de focus van het project gelegen op onderzoek naar planten met een hoge opnamecapaciteit van nutriënten overschotten, specifiek fosfaat. Planten die ook op hun inhoud stoffen zoals eiwitten en oliën, geselecteerd zijn. Deze inhoud stoffen zouden namelijk een bron van inkomsten kunnen zijn. De eerste resultaten zijn goed, tot circa 98% opname. Hieruit valt te concluderen dat de geselecteerde planten voldoen aan de verwachting. Daarnaast onderzoekt de WUR of er geschikte methoden zijn om uit spui- en drainwater in de glastuinbouw fosfaat terug te winnen. Ook is in deze fase een selectie gemaakt van schimmelsoorten, die naar verwachting gewasbeschermingsmiddelen (GBM) kunnen afbreken.

Gewasbeschermingsmiddelen
Vanaf oktober tot februari 2015 concentreerde het onderzoek zich op de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) uit het afvalwater en uittesten van specifieke schimmel soorten. In maart zijn de eerste voorlopige analyses op de afbraak van GBM uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bij alle geteste soorten GBM er sprake is van afbraak van de zogenaamde werkzame stoffen. Bijvoorbeeld de stof "Imidacloprid" is tot 99% afgebroken. Deze testen geven een goed houvast voor het vervolg van de aanpak van GBM en ook hier lijken de geteste schimmelsoorten aan de verwachting te voldoen.

Publicatiedatum: