Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage

Hightech centrum daglichtloze teelt BrightBox officieel geopend

Tholen - Een grote, witte box is er verschenen in de Venlose Innovatoren. Het is de BrightBox, een nieuw, high-tech tuinbouwcentrum waarin daglichtloze teelt onderzocht en toegepast wordt. Het project, een samenwerking van Botany, Philips en de HAS Hogeschool, werd gisteren geopend.

Bekijk de fotoreportage hier.

Met een drukbezocht symposium en een drukbezochte bijeenkomst werd gisteren in Venlo het nieuwe onderzoeks- en onderwijscentrum BrightBox officieel geopend. De faciliteit bestaat uit drie klimaatcellen waarin de daglichtloze teelt onderzocht, geoptimaliseerd en opgeschaald kan worden. Verwacht wordt dat deze teeltwijze, gezien de verstedelijking van de wereld en de groeiende vraag naar lokaal geteeld product, de komende jaren flink gaat groeien.


Dick Pouwels (HAS Hogeschool), Twan Beurskens (Provincie Limburg), Hans de Jong (Philips Benelux) en Peter Korsten (Botany) oogsten als openingshandeling de eerste sla uit de BrightBox.



De BrightBox is geplaatst in de Innovatoren in Venlo

Het project is een samenwerking van Botany, Philips en de HAS Hogeschool. De bedrijven vonden elkaar als voorlopers in de daglichtloze teelt. "Met die voorsprong willen we samenwerken om anderen ook die voorsprong te geven", vertelde Geert Jeucken van Botany, die de afgelopen maanden de bouw van de BrightBox heeft begeleid. Daarnaast dient de BrightBox als kenniscentrum: studenten gaan er leren en onderzoek doen, bedrijven kunnen er onderzoek laten doen en de kennis en onderzoeksresultaten worden indien gewenst met de sector.

Optimalisatie teelt
In de BrightBox zijn twee onderzoekscellen en een productiecel gerealiseerd. Die combinatie is belangrijk voor de commerciële uitrol van daglichtloze teeltprojecten. "De stap van micro naar macro, van onderzoek naar grote projecten, brengt risico's met zich mee", vertelde Peter Scheer van de HAS Hogeschool. "Dat was voorheen een stap voor geïnteresseerden. Nu hebben we representatief opschalingsmateriaal: van onderzoek, naar productie, naar project." Ook de rentabiliteit van de projecten kan zo uitgebreid getest worden voor er daadwerkelijk gebouwd gaat worden.


Meerlaagse, daglichtloze teelt - ideaal voor in steden of oude gebouwen

In de onderzoekscellen wordt op twee cellen en op drie niveaus geteeld. Per teeltniveau is het mogelijk vier belichtingsrecepten te realiseren. Dat maakt in totaal onderzoek mogelijk om 24 lichtrecepten per onderzoekscel te testen. In het ene rek wordt nu bijvoorbeeld momenteel rood-wit-verrood licht getest, in het andere rek rood-blauw-verrood licht. De rekken waar de teelt op staat zijn bovendien ook de drager van de BrightBox. In de cellen wordt momenteel onder andere onderzoek gedaan naar mini-veggies en chrysanten.

In de productiecel wordt op vijf niveaus geteeld.

Technische innovaties
De BrightBox zit vol noviteiten en technische innovaties. Zo heeft Philips een nieuwe generatie lamp ontwikkeld voor het systeem en heeft Priva speciale besturingssoftware ontwikkeld en die opgenomen in de nieuwe hardware-lijn Blue-ID. Waar het bedrijf voor de tuinbouw normaliter procescomputers ontwikkelt, die te maken hebben met invloeden van buitenaf als zon en instraling, stuurt deze box geheel op de omstandigheden in de klimaatcel. Voor Priva een bijzondere kans. Het bedrijf is actief in zowel tuinbouw als in de utilititeit bouw. Voor het Blue-ID-systeem van de BrightBox combineert het bedrijf de kennis van de beide sectoren om zonder invloeden van buitenaf, maar in een tuinbouwproject het optimale klimaat te realiseren. LED-sturing, watergift, CO2, vochtigheid en temperatuur - alles wordt geregeld via dit systeem.


Leo Tetteroo van Priva bij de klimaatcomputer op het dak van de BrightBox

De besturing van de klimaatcellen geschiedt vanaf het dak. Daar staan de klimaatcomputers, de luchtbehandelingskasten en de ventilatorne. Alleen de CO2-opslag is buiten. Daar is bewust voor gekozen om het model geschikt te maken voor implementatie waar dan ook ter wereld. Hiermee is het een plug-and-play-systeem, licht Roel Janssen, via Philips betrokken bij BrightBox, toe.


Pascal Janzen heeft met Cogas-Zuid de complete bouw gerealiseerd

Snel gebouwd
Bijzonder aan het project is ook nog de relatief korte tijd waarin het allemaal gerealiseerd is: nog maar een jaar geleden werd besloten hier serieus mee aan de slag te gaan en pas afgelopen najaar zijn de plannen geconcretiseerd. Het was een uitdaging voor Cogas Zuid, verantwoordelijk voor de bouw. Het bedrijf heeft de naam C-Grow gekozen voor de bouw en installatie van daglichtloze teeltsystemen.

Voorafgaand aan de opening vond een symposium plaats waarin Meiny Prins, Michel Jansen en Raoul Bino spraken. Morgen komt hier uitgebreid verslag van.

Bekijk de fotoreportage hier.



Voor meer informatie:
Philips Horticulture LED Solutions
Marjan Welvaarts,
T: (+31) 040-275 6499
[email protected]
www.philips.com/horti

Botany
Peter Korsten
Dr. Droesenweg 7
5964 NC Meterik
T: 06-26462887
E: [email protected]
www.botany.nl

HAS hogeschool
www.hashogeschool.nl