MPS introduceert MPS-A+ en MPS Natural Protected
In het kort ziet MPS-A+ er zo uit:
o Totaal punten >= 90 punten
o Gewasbescherming > 85% van max score
o Meststoffen >75% van max score
o Energie >75% van max score
Daarnaast zal MPS Natural Protected worden ingevoerd. Uitgangspunt is hier het MPS-A+ certificaat in combinatie met gewasbeschermingsmiddelen die alleen in de biologische teelt toegelaten zijn.
Groenten en fruit
MPS heeft expertise opgebouwd met een label in de groentesector waar betrouwbaarheid continu gemeten wordt. Het label MPS Fruit & Vegetables werkt immers al jaren met een zogenaamde BetrouwbaarheidsIndex (BI). Dit betekent een dagregistratie van gewasbeschermingsmiddelen en het controleren van deze registratie door middel van onafhankelijke, onaangekondigde monstername. MPS treft voorbereidingen om deze dienstverlening ook aan te bieden in de sierteelt.
Deze monsternamen kunnen voor de sierteelt leiden tot betere betrouwbaarheid en op termijn zelfs tot productgaranties.
FSI-Project Controle op residu
Verder is er een FSI (Floriculture Sustainable Initiative) project gestart om inzichtelijk te maken waar residuen van gewasbeschermingsmiddelen allemaal vandaan kunnen komen op een sierteeltbedrijf.
Het doel van dit project is het terugdringen van deze residuen op sierteeltgewassen.
Een onderdeel is het in kaart brengen van hoe residu via indirecte routes/bronnen op een product kan komen. Maar ook de directe routes en huidige toedieningstechnieken worden onder de loep genomen.
Deze kennis wordt gebundeld en getoetst in de praktijk. Vervolgens gaat MPS samen met de kwekers een methode ontwikkelen om deze kennis in hun bedrijfsvoering te kunnen toepassen.
Het project heet "Control on residue" en heeft een looptijd van 1,5 jaar.
Met de ontwikkelde kennis en de ervaringen van kwekers wordt ingespeeld op de maatschappelijke trend om residu in bloemen en planten beter te kunnen te beheersen. Projectpartners zijn FloraHolland, Dutch Flower Group, Waterdrinker en IKEA.
FSI-Project ketentransparantie uitgangsmateriaal
Een andere belangrijke beïnvloedingsfactor in het kweekproces is het residu op uitgangsmateriaal. Hier sluit het andere FSI project waar MPS bij betrokken is goed op aan: het inzichtelijk maken of uitgangsmateriaal duurzaam gekweekt is en waar het vandaan komt door traceerbaarheid mogelijk te maken.
Het project moet informatie en kennis gaan opleveren waarmee stekleveranciers in de herkomstlanden door middel van certificering begeleid kunnen worden naar een hoger duurzaamheidsniveau.
De aftrap van het FSI-project Ketentransparantie Uitgangsmateriaal werd bekroond met een taart voor de deelnemers.
De projectpartners van MPS zijn hier Ahold, Waterdrinker, IKEA en Royal Lemkes. De onderzoeken worden uitgevoerd onder de vlag van FSI. Het Floriculture Sustainability Initiative is een Europees initiatief om in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen en planten duurzaam geproduceerd te krijgen.
Voor meer informatie:
MPS
Jupiter 450 (Horti Business Center)
2675 LX Honselersdijk
T +31 (0)174 - 615 715
F +31 (0)174 - 632 059 (algemeen)
F +31 (0)174 - 633 696 (secretariaat)
E [email protected]
www.my-mps.com