Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onder druk van Franse telers?

Franse minister van Landbouw stimuleert gebruik lokaal product

In Frankrijk is altijd wel wat gaande op het gebied van de afzet van productie uit eigen land. Meerdere keren per jaar komt in de media naar voren dat Franse telers protesteren tegen importproducten. De minister van Landbouw, Le Foll, stuurde begin deze week een gids naar alle burgemeesters en diverse andere leden van de regering in Frankrijk waarin wordt aangegeven hoe ze lokale voedingsproducten kunnen kopen zonder de wetgeving op de openbare aanbestedingen te overtreden. De minister zorgt er dus voor dat de wet wordt omzeilt om toch maar Frans product te kopen. Er wordt gezegd dat Le Foll onder druk stond van Franse telers om iets aan de lokale consumptie te doen."



Veel kantines (zoals die van ministeries, ziekenhuizen en scholen) zijn óf uitbesteed óf in eigen uitbating en dienen te beantwoorden aan de verplichtingen voor openbare aanbestedingen en de Europese normen ter zake (o.a. geen discriminatie op basis van oorsprong). Met andere woorden: Een stad kan niet in een aanbesteding schrijven: 'Groenten dienen uit Frankrijk te komen'. Dit is al langer een doorn in het oog van de Franse producenten. Tijdens de jongste stakingen, werden de vrachtwagens die producten aanvoerden bij enkele ministeries in Parijs tegengehouden en gecontroleerd. Toen bleek dat er bijna geen Frans product zat tussen de geleverde waren (ook het Elysée zou nogal veel ingevoerd product eten).

Het doel van deze gids is om ervoor te zorgen dat 40% van de producten in de kantine in 2017 lokaal product is is. In de gids staan diverse adviezen. Le Foll benadrukt dat hij hiermee de eigen productie wil steunen.

Publicatiedatum: