Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"MRL-gehaltes in Almeria drastisch verminderd, maar het kan nog beter"

Sinds de crisis met gewasbeschermingsmiddelen in de paprikateelt in Almeria van 2009 zijn veel Spaanse telers gedwongen overgegaan op biologische gewas-bescherming. De afgelopen jaren is de Maximale residu limiet (MRL) in Almeria drastisch verminderd, maar er kan nog meer gedaan worden. Op een door de European Crop Protection Associaton (ECPA) georganiseerde persvoorlichting afgelopen donderdag werden journalisten en leden van gewasbeschermings-organisaties uit verschillende Europese landen ingelicht over de in de provincie gemaakte stappen. HortiDaily.com was er ook bij en bracht verslag uit.


Presentatie over de huidige situatie in Almeria aangaande gewasbescherming.

ECPA regulering

Na de crisis van 2006 zette de ECPA regels op omtrent de Maximale residu limiet (MRL) in de versindustrie. Telers in de EU werden verplicht de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen per 2014 tot een bepaald minimum te beperken. Telers die die doelstellingen haalden - zo'n 97,5% - worden nu als voedselveilig aangemerkt.

Residue Management Project

"De residugehalten in de versindutrie van Almeria kunnen nog verder naar beneden," zegt voorzitter van het Residue Management Project, Monika Roth. In 2013 ving de ECPA met dit project aan. Doel is de vermindering van gewasbeschermingsmiddelen te stimuleren door het promoten van Integrated Pest Management (IPM) en betere bedrijfsvoering.

Om de Spaanse telers te steunen, is de ECPA een partnerschap aangegaan met het Spaanse onderzoekscentrum Las Palmerillas en werd er een platform opgezet waarop ideeën en bevindingen kunnen worden uitgewisseld.


Onderzoekscentrum 'Las Palmerillas' doet onderzoek naar de bestrijding van witte vliegen m.b.v. de roofmijt Amblyseius swirskii.

Ongedierte in Almeria

In Almeria hebben telers vooral te lijden van trips, witte vliegen, bladluizen en ziekten als botrytis. Door gebruik te maken van de juiste insecten wordt het ongedierte tegengaan. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van vangplaten. Botrytis wordt tegengegaan door gebruik te maken van daksystemen, die de luchtvochtigheid verminderen. Ander ongedierte en ziekten worden tegengegaan op een wijze die niet schadelijk is voor de natuurlijke gewasbeschermingsinsecten. Daarnaast worden ook zaden reeds voor planting behandeld, zodat bepaalde ziekten worden voorkomen.


Bezoek aan de Tecnobioplant Kwekerij. Ook het enten van jonge planten op resistente onderstammen speelt een grote rol in het bestrijden van ziekten.

Supermarkten

Een andere reden waarom het project gunstig is voor telers, is gelegen in het feit dat zij op deze manier ook zullen voldoen aan de eisen van de supermarkten. "Zelfs als telers voldoen aan de MRL kunnen telers toch nog niet altijd hun producten bij supermarkten afzetten, omdat die geregeld nog strengere eisen stellen," aldus Manuel Escánez, een teler uit Almeria. Daardoor zijn telers gedwongen een IPM strategie te implementeren en innovatief te zijn in het tegengaan van onnodige gewasbeschermingsmiddelen.

Project in Turkije

N.a.v. het succes van het Residues Management Project gaf ECPA recentelijk een presentatie in Antalya, Turkije. Antalya heeft een met Almeria vergelijkbaar klimaat, wat het project nog een extra toegevoegde waarde geeft. Bovendien zet ook Turkije grote hoeveelheden af op de Europese markt en moeten zij dus aan dezelfde gestelde eisen voldoen. De presentatie werd gegeven aan 40 adviseurs, die de informatie naar telers in het gebied doorspeelden. De eerste reacties van deze adviseurs waren positief.

Voor meer informatie:
European Crop Protection Association
T: +32 2 663 15 50
F: +32 2 663 15 60
www.ecpa.eu

Publicatiedatum: