Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belang regio enorm in Zuid-Duitse AGF-sector

Tholen - Een intensieve, maar vooral leerzame dag. Dat was de tweede dag van de Nederlandse tuinbouwmissie naar Zuid-Duitsland onder leiding van Jochem Wolthuis van het Duitsland Desk van het GroentenFruit Huis 

De zeventien deelnemers aan de missie hebben inmiddels geleerd niet te praten over Zuid-Duitsland en ook niet Beieren te zeggen, maar nog regionaler te spreken over Francken. Het mag duidelijk zijn: herkomst is van groot belang in dit gebied. 

Linksboven: op zoek naar Nederlandse tomaten bij Schraud & Baunach. Rechtsboven de kas van komkommerteler Busigel. Linksonder uitleg van "de Beierse Rob Baan" ofwel Elmar Gimperlein. Rechtsonder telers uit de regio kwamen langs voor een gezellige avond.

De kracht van regionale productie bleek niet alleen bij het bezoek aan de Gartenbauzentrale Main-Donau, waar zaakvoerder Kai Fuchs het regionale keurmerk als belangrijkste keurmerk noemde, maar ook bij het teelbedrijf van André Busigel. Nu is de teeltwisseling gaande, maar normaal gaan zijn komkommers als regionaal product de markt op. Voor Elmar Gimperlein van Gimperlein Bio Kresse, het derde bezoek van de ochtend, is de situatie anders. Met zijn cressen werkt hij in zo'n niche dat de Duitse afkomst genoeg is om ook in andere Duitse regio's aan te slaan. 

Ook handelsbedrijf Schraud & Baunach, bezocht na een rondleiding door convenience-bedrijf Töpfer Salate, geeft aan flink meer te betalen voor regionaal product. In de bijbehorende winkel en wijnkelder is de voorkeur terug te zien, al liggen er ook een aantal Belgische tomaten klaar. Nederlands product ligt er nauwelijks. Later meer hierover.



De dag werd vervolgd met een bezoek aan een wijnkelder en aan de Edeka Kolb. De dag werd afgesloten met een bijzondere busrit, een wandeling door de sneeuw en een gezellige avond met een groep Duitse telers, die toevalligerwijs voor een tweedaagse cursus ook in de regio zijn. Morgen volgt een uitgebreider fotoverslag. Voor vandaag staat eerst nog een bezoek aan onder andere glastuinbouwbedrijf Scherzer Gemüse op het programma.