Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Canadees kasbouwersbedrijf zet ze op een rijtje

Top 10 ongevallen in de kas

In de kas zit een ongeluk in een klein hoekje - en helaas weten de meesten van ons dat maar al te goed. In welke situaties en wanneer komen ongelukken het vaakst voor? Hieronder een lijst met de 10 meest voorkomende oorzaken en tips om ze in de toekomst te vermijden.

1. Nonchalant gebruik van ladders

In de kas is een ladder geen stofvanger - dat behoeft verder geen uitleg - en hoe er niet van af te vallen is ook een duidelijke zaak. Toch gebeurt het vaak en dat heeft meestal met nonchalance te maken. Zorg dat de ladder stevig staat, op een horizontaal oppervlak en voldoende helling heeft. Zeker wanneer er op hoogte gewerkt moet worden, is het verstandig te denken aan een veiligheidsharnas of veiligheidsriem. Til verder niet te zware lasten en denk niet dat je er met een beetje strekken toch wel bijkomt.

2. Bedienen van machines

Machines zijn in die zin altijd link dat toegebracht letsel vaak meteen serieus en soms zelfs fataal kan zijn. Ook hier geldt vooral: gebruik je gezond verstand. De meeste ongelukken zijn het gevolg van menselijke fouten. Neem de veiligheids-voorschriften in acht en zorg er voor dat personeel goed over de gevaren is ingelicht.

3. Verouderde machines

Vooral training in het tijdig waarnemen van mankementen is hier van belang. Het is goed die mankementen met stickers e.d. aan te duiden. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen en is het, indien enigszins mogelijk, verstandig reparaties gelijk uit te voeren.

4. Ondeskundige omgang met gevaarlijke materialen

"Gevaarlijke stoffen" zijn in de kassen over het algemeen overvloedig aanwezig: gewasbeschermingsmiddelen, herbiciden, zuren, waterstofperoxide, etc. Iedere werknemer die met deze materialen werkt dient daartoe gecertificeerd te zijn. Als het gaat om agressieve chemicaliën is het van het grootste belang goed geïnformeerd te zijn. Zorg dat iedereen in de kas weet wat hij doet!

5. Uitglijden en vallen

Net als de rest van dit rijtje is uitglijden en vallen allerminst uniek aan het werken in de kas. Maar het gebeurt wel vaak en dat komt omdat paden niet vrij en/of niet schoon gehouden worden. Gelijk opruimen en op gezette tijden schoonmaken zijn daarom noodzakelijk.

6. Oververhitting

Zeker in de zomermaanden kan het goed warm worden in de kassen. Mits niet heel extreem kan oververhitting zo goed als altijd vermeden worden. Voor alles geldt: drink water en niet te zuinig! Herinner elkaar daaraan en zorg ervoor voldoende bij de hand te hebben. Lopen de temperaturen echt heel hoog op, dan moet serieus overwogen worden personeel op het heetst van de dag te ontzien.

7. Veel en slecht tillen

In de sector zijn rugklachten geen zeldzaamheid. Til bewust, ga door de knieën en zorg dat correct tillen een gewoonte wordt. Vermijd verder (te) zware lasten, loop liever twee keer en let er op lasten dicht bij het lichaam te houden. Zorg verder dat de weg vrij is!

8. Kasbrand

Brand in de kas komt relatief vaak voor en dat is eigenlijk geen wonder. Het is er immers vaak heet. Toch zorgt warmte op zich niet zomaar voor brand. Oververhitte bedrading, open vuur, CO2 branders en tal van andere zaken kunnen zomaar doeken, plastic, hout, meststoffen en wat al niet meer doen ontbranden. Een brand ontstaat bijna altijd door een menselijke fout en is dus meestal te voorkomen!

9. Ongevallen bij de bouw van kassen

In en rond de kassen wordt vaak gebouwd. Soms betreft dat uitbreiding van de gebouwen, maar vaak gaat het ook om gewone reparaties. Wanneer mensen in de kassen aan het werk zijn, terwijl er rond en boven hen gewerkt wordt, kan dit chaotische en potentieel gevaarlijke situaties veroorzaken.

10. Ongelukken bij het uitgaan en binnenkomen van goederen

Dagelijks komen er vrachtwagens langs om goederen te leveren en producten op te halen. En dan zijn er ook nog rond crossende heftrucks, die allerlei dingen overal van- en naartoe slepen. Laat alleen daartoe gekwalificeerde mensen op de heftruck rijden en zorg voor veiligheidsschoenen en eventueel hesjes.

Voor meer informatie:
GGS Structures, Inc.
3559 North Service Rd.
VINELAND STATION, Ontario
L0R 2E0, Canada
T: +1 905 562 7341
Email: [email protected]
www.ggs-greenhouse.com
www.niagrow.com

Publicatiedatum: