Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw

Beste bladplukstrategie tomaat?

"Op 10 oktober zijn in kassen van WUR glastuinbouw in Bleiswijk tomaten van het ras Brioso geplant voor een nieuwe proef. Het doel is het bepalen van de beste bladplukstrategie en vooral of het mogelijk is om meer blad weg te plukken dan nu in de praktijk gangbaar is", schrijft Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw op Energiek 2020.

"We willen weten of planten met minder blad net zo efficiƫnt met licht om kunnen gaan als planten met meer blad. Als dat zo is zouden meer assimilaten naar de vruchten gestuurd worden, want er hoeft immers minder blad aangemaakt te worden. Dat zou gunstig zijn voor de productie. Minder bladoppervlakte betekent ook minder verdamping, waardoor het energieverbruik om het vocht af te voeren, omlaag kan.

Er zijn 3 niveaus van bladplukken: 33% van het blad wegnemen ( 1 van de 3 blaadjes); 44% wegnemen (4 van de 9 blaadjes) en 55% wegnemen (5 van de 9 blaadjes). De blaadjes worden meteen als jonge blaadjes uit de kop verwijderd, waardoor de plant minder bladoppervlakte kan maken.

De behandelingen worden in afzonderlijk kasafdelingen van elk 144 m2 oppervlakte uitgevoerd. De planten worden belicht en het kasdek is diffuus. Het klimaat per behandeling kan worden aangepast. Bij de ene behandeling past bijvoorbeeld een andere temperatuurstrategie beter dan bij de andere. We verwachten dat bij planten met minder blad een andere vochtregulering nodig is. Per behandeling meten we het energieverbruik en houden we de normale plantregistratie aan. Van een aantal planten meten we de totale droge stofproductie, zowel de vruchten als de rest van de plant. Verder meten we de lichtdoordringing in het gewas en de verhouding tussen de lengte en breedte van het blad. Het is mogelijk dat de planten het weggenomen blad compenseren door grotere bladeren aan te maken. Fotosynthesemetingen op verschillende bladhoogtes kunnen informatie geven of de fotosynthese bij minder blad omhoog gaat.

Wat later dan in Bleiswijk startte een praktijkproef waarin voor dezelfde behandelingen en het zelfde ras is gekozen, daarnaast worden metingen gedaan bij een grof type tomaat. Die proef wordt uitgevoerd door proeftuin Zwaagdijk."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).


Bron: Energiek 2020
Publicatiedatum: