Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kamp neemt advies voor hoger SDE+ bijdrage bij covergisting in 2015 niet over

Minister Kamp van Economische Zaken laat de basisbedragen van de categorieën voor mestcovergisting in de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voor 2015 onveranderd ten opzichte van 2014. Daarmee neem hij het advies van Energiecentrum Nederland (ECN) om de basisbedragen voor mestcovergisting te verhogen niet over. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

In de marktconsultatie hebben ECN en DNV GL tegenstrijdige signalen van marktpartijen gekregen, aldus Kamp. Enerzijds zijn de biomassaprijzen gestegen maar anderzijds verzoekt de sector om de bedragen niet te laten stijgen omdat nieuwe mestcovergisters, zo wordt in de markt verwacht, een direct prijsopdrijvend effect hebben op de vergistbare biomassa als zij een hogere SDE+-vergoeding zullen ontvangen dan bestaande installaties. Kamp denkt met zijn opstelling te voorkomen dat oude installaties worden stilgelegd ten gunste van nieuwe installaties die hogere basisbedragen ontvangen. De minister wil de categorie mestmonovergisting alle ruimte geven in de SDE+. Deze technologie, waarbij alleen mest wordt vergist, zonder toegevoegde biomassa, biedt volgens hem een goed alternatief voor mestcovergisting, waarbij tot 50% biomassa wordt mee vergist.

In 2015 stelt het kabinet de SDE+ net als in 2014 open met een verplichtingenbudget van 3,5 miljard euro. Kamp streeft naar publicatie van de regeling in januari 2015. De openstelling van de regeling is voorzien vanaf 31 maart 2015. Om producenten nog beter de gelegenheid te geven onderling te concurreren om het beschikbare subsidiebudget stelt Kamp extra fases in van 0,10, 0,12 en 0,14 euro per kilowattuur, naast de reeds bestaande fases van oplopend 0,07 tot 0,15 euro per kilowattuur. De opeenvolgende fases verschillen nu 0,01 euro per kilowattuur in plaats van 0,02 euro per kilowattuur, zoals voorheen.


Bron: Ministerie van Economische Zaken
Publicatiedatum: