Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berhanu Lodamo, ehpea

“Geen teler in Ethiopië zonder uitbreidingsplannen”

Tholen - De exportwaarde van Ethiopische tuinbouwproducten is de afgelopen tien jaar meer dan vertienvoudigd. Werd er in 2004/05 nog voor 28.55 miljoen dollar geëxporteerd, in 2011/2012 was dat al voor 265.52 miljoen dollar. Sindsdien is de sector alleen nog maar gegroeid, vertelt Berhanu Lodamo van EHPEA, de Ethiopische organisatie voor tuinbouwexport. "De productie hier is goedkoop en de kwaliteit verbeterd jaar na jaar. Er is hier geen teler die niet wil uitbreiden. Tuinbouw in Ethiopië is een winstgevende sector."



Groeiende export
De Ethiopische tuinbouwsector is volop in ontwikkeling. Werd er in 2004/2005 nog voor 15.95 miljoen dollar groenten en fruit geëxporteerd, in 2011/2012 was dit gegroeid tot 53.15 miljoen dollar. In de sierteeltsector is de groei nog indruk-wekkender: van 12.6 miljoen dollar naar 212.6 miljoen dollar in 2011/2012. De sector is volop in ontwikkeling, bevestigt Berhanu Lodamo op de IPM Dubai. Op de beurs in Dubai werd gezocht naar nieuwe markten. "In vergelijking met export naar Europa is Dubai dichterbij", aldus Lodamo. "Vliegen naar Europa kost acht uur. In Dubai zijn we met vier uur."

De export naar Europa is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor Ethiopische telers. Het belangrijkste tuinbouwgewas in Ethiopië is momenteel de roos. Van de 116 tuinbouwbedrijven zijn er 85 actief in de rozenteelt. Daarbij zijn veel buitenlandse bedrijven betrokken: Frans, Duits, Israëlisch, Belgisch, Indiaas – maar vooral ook Nederlandse bedrijven. Zo heeft de rozenkwekerij Olij in Ethiopië sinds 2010 Olij Breeding opgezet – een groeiend bedrijf. De productie gaat voor ruim 80% naar Nederland, maar ook Duitsland, Frankrijk en België zijn belangrijke markten. "De kwaliteit is goed en omdat we in Ethiopië diverse klimaten hebben, kunnen we veel verschillende kopmaten aanbieden. De Amerikaanse markt wil grote koppen. In Europa willen ze een mix. Er zijn niet veel landen die dat kunnen leveren."



Groenten en kruiden
Maar niet alleen de rozensector, de hele Ethiopische tuinbouw is in ontwikkeling. "Alle bedrijven zijn aan het bouwen of hebben uitbreidingsplannen", vertelt Berhanu Lodamo. "Telen in Ethiopie is een winstgevende activiteit. Je hebt nauwelijks energie hier nodig en zelfs als het nodig is, zijn de elektriciteitsprijzen laag. Verwarmen? Dat hoeft hier niet. Dankzij de technische ontwikkelingen leveren de bedrijven kwalitatief steeds betere producten voor een concurrerende prijs. Daar is nog zeker markt voor."
 
Het geldt ook voor de groentenkwekerijen. Momenteel zijn er 22 teeltbedrijven in het land actief: vijf van buitenlandse investeerders, een joint venture en zestien lokale ondernemers. Naast groene bonen, peulen en uien zijn ook tomaat, paprika en aubergine belangrijker producten. De export ging traditioneel vooral naar omliggende landen, maar steeds meer producten vindt de weg naar Europa, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Jemen. Een van de bekendste bedrijven hierin is de Ethiopische teler Jittu Horitculture. Hij produceert onder andere aardbeien, maar ook tomaten en was dit jaar voor het eerst aanwezig op de Fruit Logistica. Ook de kruidensector exporteert naar Europa. Momenteel zijn er zes kruidenkwekerijen. Er worden meer dan 21 variëteiten geteeld, die voldoen aan Global GAP en Food Safety standards en daardoor de Europese markt op kunnen.

Voor meer informatie:
www.ehpea.org