Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezocht: telers met ventilatie-ervaring

Reeds vele jaren is er door kwekers geëxperimenteerd met een nieuwe manier van telen. Geconditioneerd telen met als doel meer energie besparen, meer productie en betere kwaliteit van het product. Vele telers zijn als pioniers aan de slag gegaan, ieder met eigen ideeën, met eigen inzichten en met een eigen kring van meedenkers, subsidieverleners en installateurs om zich heen. In dit hele proces hebben we met z'n allen heel veel geleerd, is er een enorme stap gezet in de groenteteelt en de bloementeelt.



Een groot aantal installateurs en kassenbouwers is begonnen met het ontwikkelen van luchtbehandelingssystemen. Alleen al in Nederland zijn er tientallen verschillende systemen geïnstalleerd in de glastuinbouw, met ieder z'n eigen werking, capaciteit, bediening en kosten. Van veel systemen is de complexiteit en daarmee de kosten in de loop van de jaren sterk gestegen. We hebben absoluut bewondering voor de technische bedrijven die hebben meegeholpen aan de doorontwikkeling van de systemen, maar tevens zijn ze hierin vaak doorgeschoten. Installateurs en kassenbouwers denken logischerwijs vanuit de techniek, terwijl denken vanuit de teelt natuurlijk voorop staat. Er zijn systemen geïnstalleerd die achteraf te uitgebreid of zelfs helemaal niet nodig bleken te zijn. Uitgangspunt dient telkens te zijn: zo weinig mogelijk investeren met zo veel mogelijk voordeel voor de teelt en de energiebesparing.

>> Wat moet ik nu in mijn huidige kas of bij een kasuitbreiding? Heb ik een ventilatiesysteem nodig? Wat levert het op? Hoe snel verdien ik het terug, wat mag het kosten?

Deze vragen leven nu bij veel kwekers en waren voor Aelmans aanleiding om LTO glaskracht te benaderen. We hebben de mogelijkheid gekregen om binnen het "Versnellingsplan Het Nieuwe Telen" een project op te starten en om de kwekers te gaan ondersteunen in hun besluitvorming. De wens is om het project binnen een aantal maanden af te ronden met als eindresultaat een hulpmiddel waarmee de te maken keuzes weloverwogen gemaakt kunnen worden.

In het kort komt het project neer op het volgende: Onderzoeken van de nieuwe manier van telen (HNT) voor teelten zonder en met ventilatiesystemen; Inventariseren welke systemen er inmiddels in Nederland geïnstalleerd zijn; Interviewen van een groot aantal kwekers met praktijkervaring; Benoemen van een zestal hoofdsystemen; Vergelijk van de systemen op het gebied van functioneren, energieverbruik, investeringskosten, meeropbrengsten en overige voor- en nadelen.

Oproep aan alle telers die ervaring hebben met de systemen en telers die er meer over willen weten. Aangezien we nog midden in het project zitten zijn we benieuwd welke vragen er precies leven, welke richting we met het project op moeten gaan, waar de kwekers behoefte aan hebben. We kunnen nu samen nog enigszins de richting bepalen en daarmee het eindresultaat en eindproduct.

Geïnteresseerden kunnen zich melden tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray (25 t/m 27 november) in standnummer 115 van Aelmans Adviesgroep. Bellen kan ook met John van de Ven (06-53706841) of ondergetekende.

Meer informatie?
J.P. (Hans) Verdonschot
Aelmans Adviesgroep
Projectleiding bouw en techniek
06 - 22 41 70 99
[email protected]
Dhr. ing. J.P. (Hans) Verdonschot

Publicatiedatum: