Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Merlice-event met rib-experience op de Maas



Donderdag 6 november organiseerde De Ruiter een Merlice-event voor haar telers. Tijdens de bijeenkomst werden er tips uitgewisseld om meer resultaat uit dit ras dit halen. Aansluitend was er een rib-experience op de Maas.



Duco de Ruiter was dagvoorzitter. Bij de aftrap van de middag stelde hij zijn collega's voor die contactpersoon zijn voor deze telers. Voor Jack Endhoven was dit het eerste event bij De Ruiter. Jack is pas gestart als accountmanager voor regio West. Deze bijeenkomst werd overigens gehouden in de Euromast in Rotterdam. Duco haalde aan dat juist dit gebouw heel geschikt was voor deze bijeenkomst: "Een hoog gebouw, rondom een ras met een hoge productiviteit".



Henk Kalkman was de eerste spreker. Henk is adviseur tomaat bij DLV Plant. In 2012 is Merlice op de markt gebracht onder de naam 7812. Inmiddels zijn er dus drie seizoenen ervaring. En al drie jaar lang zie je dat het resultaat verder verbetert. Volgens Henk zijn er nog meer mogelijkheden om te verbeteren:



  • De kracht van dit ras kan omgezet worden naar snelheid en generativiteit. De voortgang van dit ras is een zekerheid. Het komt wel wat traag op gang naar de eerste oogst. De vroege productie moet uit de snelheid komen en niet niet uit de zetting van < 10 januari.
  • Het gemiddeld vruchtgewicht is wisselend. Het kan aan het einde van het seizoen overigens wel hoog eindigen.
  • Merlice heeft een hoge koelcapaciteit; bij extreme warme omstandigheden is er geen krimp en zijn er geen slappe blaadjes te bespeuren. Merlice behoudt bovendien gemakkelijk LAI. Aan de andere kant is het bladoppervlakte zo groot dat het arbeidsintensief is om het gewas te verzorgen.
  • Uitgaande van bovenstaande eigenschappen van Merlice had Henk Kalkman teelttips.

Martin Bouwman, Duco de Ruiter en Vincent van Winden

De tweede spreker was Nico van Vliet. Hij is nu ketenmanager bij De Ruiter. In zijn verhaal gaf hij aan dat de tomaat bij veel eetmomenten op een dag gebruikt wordt: bij de warme hoofdmaaltijd, in salades en op brood. Voor die drie maaltijden wordt vooral voor de trostomaat gekozen.


Henk Kalkman, Jos van Adrichem en Koen Lauwerysen

De Merlice-tomaat blijkt in de ogen van de consument de meest toegevoegde waarde te hebben (Value for Money). Nico hoort uit de keten dat de houdbaarheid en mooi uitstalleven van Merlice gewaardeerd worden. Dat maakt de afzet van Merlice makkelijker. Nico sloot af met de woorden: "We mogen met zijn allen trots zijn op Merlice'.


Bas van Lienden en Jan van Marrewijk

Tot slot van de middag raceten de telers met een snelheid van 85 km p/uur over de Maas heen. Deze snelheid stond symbool voor de snelheid van Merlice.


Loek van Adrichem, Roel Beyns, Jaap Noordam, Ed Zwinkels en Stefan Oussoren

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
[email protected]