Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van analoge naar digitale consultancy!?

Op dinsdag 4 november 2014 is vanuit het Innovatie en Demonstratiecentrum (IDC) Digitaal Telen de derde Arenasessie gehouden. Deze bijeenkomst vond plaats in het Horti House bij GreenQ-DLV Plant te Bleiswijk. De groep van 14 deelnemers bestond uit een mooie mix van telers, toeleveranciers, onderzoekers, studenten en adviseurs.
Tijdens deze middag zijn de ervaringen van het 1e teeltjaar besproken en is gekeken hoe de leerpunten vanuit dit 1e jaar kunnen worden benut om het 2e teeltjaar te optimaliseren.

Het IDC Digitaal Telen
Het IDC Digitaal telen is in 2014 opgestart met als doel om vast te stellen of consultants op basis van gegevens van metingen aan het gewas en klimaat op afstand kunnen adviseren. In het eerste jaar heeft Arjan Vijverberg de consultancy gedaan door middel van bezoek aan teler en gewas ("analoog") en Wim van der Ende heeft consultancy gedaan op basis van de meetgegevens vanuit de Control Room ("digitaal"). De gegevens van beiden zijn vergeleken door een derde consultant, Herbert Stolker.

Analoge consultancy
Arjan is eens per twee weken langs geweest bij teler Piet Hein van Baar en heeft de normale consultancy werkzaamheden verricht. Daarnaast is getracht objectieve gewasbeoordeling in te voeren in een groeikracht/balans model. Uitgegaan is van een gewenste kopdikte van 10 mm. bij het ras "Capricia". Bloeihoogte en bladlengte zijn daar ook bij betrokken.
De resultaten zijn grofweg als volgt:
- Mede door het mooie weer lijkt het energieverbruik 28 m3/m2 te worden tot week 50
- Productie van de op 22 februari geplante "Capricia": ongeveer de gewenste 62 kg/m2
- Kwaliteit tot nu toe prima
- Gewasbescherming biologisch is gelukt

Digitale consultancy
Naast voorkomen van besmetting door betreding van de kas door de consultant bij bedrijfsbezoek maakt digitale consultancy het ook mogelijk om bedrijven op grotere afstand te volgen als consultant. Evenzeer geldt dit ondernemers in Nederland die meerdere locaties hebben en op afstand willen meekijken.
In het IDC is gebruik gemaakt van bestaande meetapparatuur en is wekelijks verslag gedaan van meteo, klimaat, schermen, water (EC, gift, drain), energie, plantmetingen, productiecijfers in afdeling 7 en 8. Door goede beelden van camera's is het mogelijk om ook arbeid te contoleren, bijvoorbeeld het indraaien. Bij de vergelijking van analoog en digitaal advies blijkt dat de digitale consultant sneller op kleine afwijkingen in cijfers reageert.

Wat hebben we geleerd?
- Er moeten goede afspraken zijn tussen teler en consultant.
- Er moet een duidelijk startdocument zijn met grenzen voor licht, temperatuur en water.
- Er moet een betrouwbare aanvoer van beelden zijn. Foto's om het kwartier zijn betrouwbaarder dan eens per week een foto
- Betrouwbare aanvoer van registraties, m.n. gewasregistratie
- Er moet een juiste interpretatie van data zijn

In de discussie kwam naar voren dat er nog een goed instrument nodig is om de wortelgroei te registreren. HAS-student Guido Roozemond doet hier onderzoek naar. Verder is er behoefte aan goedkope meetapparatuur voor de gewasregistratie waarbij de plant niet wordt aangeraakt, bijvoorbeeld een laserstraalmeting voor de kopdikte.

Voor de teelt van volgend jaar gaan de adviezen van de aanwezigen met name over communicatie en niet over techniek. Maak goede afspraken en handel er naar. Er wordt door de aanwezigen met interesse uitgekeken naar de resultaten van de proef van volgend jaar die digitaal zal worden geadviseerd. Wordt vervolgd.
Het project IDC Digitaal Telen is nu ook te volgen op Twitter @Digitaal_Telen
Publicatiedatum: