Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Libanon en Turkije profiteren van boycot

Franse telers protesteren tegen kelderende prijzen

Libanon is begonnen met de export naar Rusland. Het land wil nieuwe markten aanboren nu exportbestemmingen in het Midden-Oosten minder afnemen. Turkije zag in de eerste negen maanden van dit jaar de export naar Rusland al flink stijgen. Desondanks verwacht Standard&Poor's dat de prijzen in Rusland tijdens de wintermaanden zullen stijgen. Op de Krim zijn groenten en fruit al fors duurder. Het geannexeerde gebied krijgt minder aanvoer uit Oekraïne, heeft een slechte oogst en een grotere vraag uit Rusland, waardoor de prijzen stijgen. In Moldavië dalen de prijzen van de meeste gewassen. Franse telers gingen de straat op om te protesteren tegen de kelderende prijzen.

Sandard&Poor's verwacht scherpe prijsstijgingen
Het ratingkantoor Standard&Poor's verwacht dat de voedselprijzen in Rusland in de komende maanden scherp zullen stijgen. Zeker tijdens de wintermaanden, als het land de importen uit de geboycotte landen maar deels kan compenseren. Het bureau schrijft dat het wegvallen van de import een schok op de voedselmarkt veroorzaakt die niet opgevangen kan worden door binnenlandse productie en import uit andere landen.

Rusland verwacht hogere appelprijzen
Het Russische Ministerie van Landbouw verwacht dat de appelprijzen voor de Kerst met 1,5-2 roebel (0,03-0,04 euro) zullen stijgen. De stijging is volgens de regering seizoensgebonden en niet naar aanleiding van de boycot. De verwachting is dat het volume hardfruit dit jaar met 10-15% zal stijgen. Het aandeel import, volgens de Russen uit 50 landen, is 50%.

Prijzen op de Krim stijgen
Op de Krim stijgen de prijzen van vrijwel allen groenten, blijkt uit informatie van APK-Inform. Vooral kool en knolgewassen werden fors duurder. In een week steeg de prijs voor kool met 15-20%, oorzaak is de dalende aanvoer van kool van het vasteland van Oekraïne. De bietenprijzen stegen in een week met een derde naar 12-15 cent per kilo. Door de stijgende prijzen neemt de vraag vanuit de groothandels op de Krim toe, die bezig zijn een wintervoorraad aan te leggen. De bietenoogst viel dit jaar echter tegen door slechte irrigatie. Wortelen brengen 13-18 cent per kilo op, dat is 15% hoger dan een week eerder. De prijzen voor de peen stijgen door een afnemende aanvoer vanuit Oekraïne en een stijgende vraag uit Rusland. Alleen uien en aardappelen vallen buiten deze trend. Telers op de Krim zien de prijzen van deze producten niet stijgen door vermeende smokkel vanuit het vasteland.

Franse telers protesteren tegen instorten prijzen
Eerder deze week gingen telers in Frankrijk de straat op om te protesteren tegen de kelderende prijzen. Woensdag stortten honderden boze telers aardappelen op een plein in Parijs. Een dag eerder dumpten 300 mensen tonnen rotte groenten in het centrum van Chartres, even ten zuiden van Parijs. De telers protesteerden ook tegen regelgeving die het werk van de telers beperken. Volgens de vakbond voor agrariërs zijn de dalende prijzen mede veroorzaakt door de boycot.

Prijzen Moldavië dalen
Over de periode januari-september van dit jaar zijn de voedselprijzen in Moldavië gemiddeld met 3,7% gedaald. De grootste daling werd opgetekend door mais (-34,7%), gevolgd door fruit met een daling van 27,4%. Druivenprijzen daalden met 13,5%. Andere producten stegen in prijs; aardappelen werden 24,4% duurder en groenten werden 8,5% duurder.

Geen Litouwse groenten voor voedselbank
Litouwse telers staan niet in de rij om producten gratis aan instellingen te leveren. Een deel van de telers hoopt de producten later in het jaar te kunnen verkopen en leggen hun pakhuizen vol. Daarnaast zijn de telers ontevreden met de geboden compensatie, omdat niet 100% van de kosten vergoed worden. Ook de opslagcapaciteit van de voedselbanken is ontoereikend. De organisaties kunnen wekelijks 100 ton groenten distribueren. Het totale geteelde volume groenten staat op 300.000 ton en 550.000 ton aardappelen. Daarvan werd 53.000 ton groenten geëxporteerd naar Rusland.

Turkije profiteert van boycot
Volgens statistieken van de Turkse exporteurs heeft het land tussen januari en september de export naar Rusland met 30% verhoogt maar 413.600 ton. In dollars komt dat neer op 292 miljoen, 9% meer dan een jaar eerder. In totaal ging ongeveer 53% van het exportvolume naar Rusland.
Over dezelfde periode komt de export van groenten uit op 916.300 ton, 1% meer dan over deze maanden in 2013. De totale omzet steeg met 5% naar 554 miljoen dollar. Belangrijkste exportproducten zijn tomaten met een volume van 493.800 ton en een waarde van 358 miljoen dollar. Dat is 28% meer in volume dan in januari-september 2013. Andere grote exportproducten waren paprika's, uien en komkommers. De belangrijkste markten: Rusland, Bulgarije, Duitsland, Oekraïne en Roemenië.

Moskou wil productie verhogen
In 2017 moeten telers in de regio Moskou meer dan 1,1 miljoen ton graan en groenten telen. De aardappelteelt moet met 375.000 ton omhoog, het volume groenten moet met 370.000 ton stijgen en graan moet 378.000 ton opbrengen. Eerder kondigde de regionale regering al aan dat de oogst dit jaar hoger uitvalt dan in voorgaande jaren. De aardappeloogst kwam uit op 870.700 ton, 126% van de opbrengst vorig jaar, en 615.600 ton groenten, 18% meer dan een jaar eerder.

Libanon start export
De export naar Rusland vanuit Libanon is ongeveer anderhalve maand geleden begonnen, dat meldt de Libanese Kamer van Koophandel. De organisatie benadrukt het belang van nieuwe markten nu de export naar Irak, Egypte en Libië is weggevallen. Libanon wil de bestaande markten ook vasthouden, met name de Golfstaten zijn een belangrijke markt. Deze landen nemen ongeveer 40 procent van de producten op. Later deze maand zal een delegatie afreizen naar Moskou. Libanon wil vooral appelen, aardappelen en druiven exporteren en ziet daarvoor veel mogelijkheden. Rusland zou een budget hebben van 500 miljoen dollar voor de import. Het land verwacht vooral contracten te kunnen sluiten met kleinere retailers, omdat de volumes te klein zijn voor grote retailketens.

China kan Europa niet vervangen in Rusland
Volgens de Russische consumentenbond kan China de weggevallen Europese import niet compenseren. Het land heeft logistieke problemen en er zijn twijfels over de voedselveiligheid. De logistieke lijnen tussen China en Rusland zijn onvoldoende, de Trans Siberische spoorlijn kan geen grote volumes transporteren. Volgens de consumentenorganisatie kan China alleen in Oost-Rusland de markt overnemen. De laboratoria die inspecties uitvoeren zijn vooral ingesteld op Europese standaarden. Gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden in China verschillen van Europese, volgens de organisatie zouden laboratoria niet ingesteld zijn om deze stoffen te ontdekken.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.