Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sijas Akkerman, Natuur & Milieu:

"BTW op groente en fruit naar 0% maar BTW op vlees en ongezond naar 21%"

De Nederlandse overheid moet de BTW op groente en fruit naar 0% verlagen. De BTW op vlees en op producten met veel zoet, vet en zout moet echter omhoog naar 21%. Hiervoor pleit Natuur & Milieu, als reactie op het het rapport Naar een voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid(WRR).

"De WRR stelt dat we in de toekomst gezonder en duurzamer moeten eten. Meer groente en fruit dus. Groente en fruit eten is eigenlijk goed voor alles: voor het milieu, voor je gezondheid en voor de Nederlandse economie," aldus Sijas Akkerman van Natuur & Milieu.

Milieu-impact van vlees

De productie van vlees kent een enorme impact op het milieu: de CO2 uitstoot in de landbouw is 20% van de totale CO2 uitstoot wereldwijd. Als iedereen in Nederland een dag in de week geen vlees eet, levert dat dezelfde CO2 besparing op als 1 miljoen auto's per jaar van de weg. Daarnaast kost de productie van vlees veel water. Voor de productie van 1 kilo biefstuk heb je een waterhoeveelheid nodig die gelijk staat aan 2500 keer het toilet doorspoelen. "Momenteel krijgen consumenten de verkeerde prikkel: een kilo gehakt kost 3 euro en een kilo friet 1 euro. Veel groente kopen is naar verhouding duur. Dit moet anders: groente en fruit goedkoper, vlees en vet duurder," aldus Sijas Akkerman.

Gezondheid

Wie veel groente en fruit eet, heeft minder kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Alle reden dus om de vleesconsumptie te verminderen en de consumptie van groente en fruit te stimuleren. Dit bespaart miljoenen aan zorgkosten.

Banen

Naast de overheid is de markt aan zet: marktpartijen en maatschappelijke organisaties moeten de handen ineen slaan om de consument te verleiden tot het eten van (veel) meer groente en fruit. Supermarkten, (bedrijfs)cateraars, zorginstellingen en diƫtisten kunnen groente en fruit laagdrempeliger maken door innovatieve producten en diensten op de nieuwe eetmomenten af te stemmen. Het mooie is dat deze nieuwe producten en diensten ook een banenmotor zijn. Voor de telers, de verwerkers en de mensen werkzaam in food services. Zo wordt groente en fruit eten goed voor de economie, de gezondheid, het milieu en de natuur, aldus Natuur & Milieu.


Bron: Natuur & Milieu
Publicatiedatum: