"Het is een economische kwestie. Verse sla is zeer bederfelijk en indien het verbruik daalt moeten supermarkten het weggooien. Gedroogd fruit heeft een langere houdbaarheid en geeft minder inkoopproblemen, want er zijn slechts een paar grote leveranciers. Bovendien kan de prijs per kilo worden vergeleken met welk ander product dan ook", legt een van de bronnen uit.
Een derde bron zegt dat deze daling behalve invloed op Lollo ook invloed heeft op de Foglia di Quercia en het nog onzeker is wat de invloed zal zijn op de Scarola.
Rode Foglia di Quercia.
Italië - land van de salade
Italianen zijn de belangrijkste consumenten van sla in de wereld en de belangrijkste producenten in Europa. Elk jaar produceert Italië 700.000 ton sla, waarvan 70% in slechts vijf regio's - Apulië, Campanië, Sicilië, Lazio en Abruzzo.
Salade kan worden onderverdeeld in drie grote families: witlof, andijvie en sla. De meest bekende zijn: Trocadero, Cappuccia, Romana (gebruikt voor Caesar Salades) en Pan di Zucchero. Scarola is erg populair in Campania, terwijl krulandijvie vaak wordt gecombineerd met andere rassen.
"Lollo" is een zacht type krullend sla uit de jaren 1960 genoemd naar Gina Lollobrigida, die op dat moment werd beschouwd als de mooiste vrouw ter wereld.
Roodlof is ook heel populair, vooral de bovenstaande rassen uit Veneto - Verona, Chioggia en Treviso.