Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asperge wil weer terug de grond in

"Deze buitengewoon gegroeide asperge lijkt aan te willen geven dat het aspergeseizoen nu wel ten einde mag gaan", zegt de Duitse aspergeproducente Elfriede Fackel-Kretz-Keller lachend over een zeer merkwaardig gegroeid exemplaar van de koninklijke groente. De asperge maakt namelijk een bocht en groeide weer de grond in. Zo ontstond een grappig uitziende U-vorm. "Dit fenomeen komt men als aspergeteler zo nu en dan weleens tegen op de akkers", aldus Fackel-Kretz-Keller. Met name dan, als het seizoen langzaam het einde nadert.

De dagen van de aspergetijd zijn inmiddels dan ook geteld. Jaarlijks markeert Sint-Jan (24 juni) het officieel vastgestelde einde van het aspergeseizoen. Weliswaar zijn er ook na deze datum nog vers gestoken asperges verkrijgbaar, maar deze zouden naar oude gebruiken en inzichten ongeluk voor de oogst van volgend jaar brengen.

De aspergeplant heeft namelijk voldoende tijd nodig om zich voor te bereiden op het overwinteren. Van eind juni tot aan de eerste nachten met vorst duurt nog minstens 100 dagen en deze periode heeft de plant daarvoor nodig. Meestal zijn de heerlijke asperges net na Sint Jan nog wel bij de telers verkrijgbaar, die hun areaal na de laatste keer aspergesteken stilleggen of willen vernieuwen.
Publicatiedatum: