Knolselderijtelers enthousiast over jonge planten
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. "Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Dit smaakt echter iets anders dan de bladselderij. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met wat bladgroen in de handel gebracht. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.", vertelt Ben Wever (Salesmanager Groenten Noordam Plants).
Selderijplanten lijken als jonge planten veel op elkaar. Op oudere leeftijd zijn ze te herkennen door de knol en de bij bleekselderij brede bladstelen of bij snijselderij fijn blad.
"Het zaad van de knolselderij moet oppervlakkig worden gezaaid, omdat knolselderijzaad alleen kiemt onder invloed van licht. Het is een zogenaamde lichtkiemer. De oogst vindt plaats van eind oktober tot half november.", vertelt Ed Hendriksen.
De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met de Knolselderij commissie, die regelmatig bijeenkomsten organiseert voor de telers van dit gewas. "Deze bijeenkomst was heel geslaagd en iedereen heeft er weer iets van opgestoken. Ook al teel je al jaren deze groente, is het goed om in contact te komen met collega-telers", sluit Ben Wever af.
Voor meer informatie:
Noordam Plants
Bagijneland 1
2691 NC 's-Gravenzande
t +31 174 412 432
f +31 174 417 004
E-mail info@noordam.nl