Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knolselderijtelers enthousiast over jonge planten

Vrijdag jl. hebben de Nederlandse knolselderij telers bij Noordam Plants een aantal presentaties gehad over deze teelt. Ook hebben zij de jonge planten bekeken. "De telers waren enthousiast over de kwaliteit van de planten. Elke plantenkweker kweekt ze weer anders op. Wij boeken hele goede resultaten met de huidige opkweekmethode, waardoor de ontwikkeling van de wortels en het blad in de gewenste verhouding zijn. Voor de telers betekent dit dat we nog enigszins kunnen sturen afhankelijk van de weersomstandigheden als zij dit wensen", vertelt Ed Hendriksen (Teeltspecialist Noordam Plants).



Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. "Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Dit smaakt echter iets anders dan de bladselderij. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met wat bladgroen in de handel gebracht. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.", vertelt Ben Wever (Salesmanager Groenten Noordam Plants).

Selderijplanten lijken als jonge planten veel op elkaar. Op oudere leeftijd zijn ze te herkennen door de knol en de bij bleekselderij brede bladstelen of bij snijselderij fijn blad.
"Het zaad van de knolselderij moet oppervlakkig worden gezaaid, omdat knolselderijzaad alleen kiemt onder invloed van licht. Het is een zogenaamde lichtkiemer. De oogst vindt plaats van eind oktober tot half november.", vertelt Ed Hendriksen.



De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met de Knolselderij commissie, die regelmatig bijeenkomsten organiseert voor de telers van dit gewas. "Deze bijeenkomst was heel geslaagd en iedereen heeft er weer iets van opgestoken. Ook al teel je al jaren deze groente, is het goed om in contact te komen met collega-telers", sluit Ben Wever af.


Voor meer informatie:
Noordam Plants
Bagijneland 1
2691 NC 's-Gravenzande
t +31 174 412 432
f +31 174 417 004
E-mail info@noordam.nl

Publicatiedatum: