Doseren, vullen en sealen in één automaat
grootkeukens. Met dit concept wordt doseer-, vul- en sealtechnologie in kunststof zakken samengebracht in één automaat. Atlantic Engineering is reeds 25 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogtechnologische doseer- en vulmachines die worden ingezet in de voedingsindustrie. Het bedrijf wist aldus een referentie te worden binnen het gebied van doseren en afvullen in relatie met verpakkingslijnen in de Benelux.
Doorheen de jaren werd de oprichter Franck Velghe vaak geconfronteerd met klanten die een oplossing zochten om verpompbare voedingsproducten zoals soepen, sauzen en desserts quasi aseptisch af te vullen in handelbare en economische verpakkingen voor verder gebruik in de verwerkingsketen. Hieruit is de Innofill automaat ontstaan met specifiek daartoe ontwikkelde kunststof zakken. Na voorstelling van het project, heeft het IWT (agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) toegestemd om Atlantic Engineering te ondersteunen in zijn onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Vandaag pakt de onderneming uit met de lancering van de halfautomaat, gevolgd door de volautomaat versie half 2014.
Breed toepassingsgebied
Het Innofill "all-in-one" concept biedt een totaaloplossing voor het vullen én verpakken van soepen, sauzen en desserts zoals puddings en rijstpap. De automaat heeft de mogelijkheid om zowel hotfill als koude voedingswaren af te vullen in zakken van 3L – 5L en 10L. Dit gebeurt heel nauwkeurig doordat het toestel doseert op gewicht. Via een klem- en openingsmechanisme wordt de verpakking geopend en na het vulproces wordt de vulopening in de zak dubbel geseald. De luchtdichte verpakking in combinatie met de minimale afstand van de kern tot de oppervlakte maakt het voor de fabrikant aldus mogelijk om het na-pasteurisatie proces te vermijden bij snelle koeling. Op deze manier wordt een quasi-aseptisch proces voor hotfill toepassingen bekomen.
De Innofill automaat is ontwikkeld volgens het principe van 100 % hygiënisch design, en is rechtstreeks aan te sluiten op een kookketel of container in de productieruimte. Ook met het gebruiksgemak werd in de ontwikkeling rekening gehouden, waarbij specifiek de focus werd gelegd op het veiligheids- en tijdbesparend aspect voor operatoren. Vullen, afsluiten, hanteren en ledigen van de zakken kan immers op een zeer praktische én veilige wijze worden uitgevoerd door de operator.
Ook de instelmogelijkheden via touchscreen zijn voorzien voor niet-technisch personeel en is er onder andere een automatische reinigingscyclus voorzien, zodat de automaat snel en tegen geringe kosten kan gereinigd worden. Het mobiele design met kleine footprint is nu reeds beschikbaar in een semiautomatische versie. In de zomer van 2014 wordt tevens een volautomaat op de markt gebracht.
Economisch verpakkingsconcept
Aan de ontwikkeling van de kunststof zakken werd veel aandacht besteed. Zo bestaan de gepatenteerde zakken uit een double layer polyamide/poly-ethyleen film, zijn de hotfill zakken bestand voor herconditionering tot 95°C en zijn ze voorzien van een blauwe kleur voor maximale traceerbaarheid. Ook de spuitzakversie is in volle ontwikkeling voor onder meer de bakkerijsector. Het minimum aan verpakkingsafval biedt aldus een prijsgunstig alternatief voor emmers of "bag in box" verpakkingen. Ook aan de stapelbaarheid werd gedacht met betere transport en stockage mogelijkheden dankzij aangepaste afmetingen voor stapeling in Eurokratten. De zakken zijn ontwikkeld in een 3L – 5L en 10 L versie die allen inwisselbaar kunnen worden ingezet met dezelfde automaat.
Zorginstellingen, grootkeukens en de voedingsindustrie…
Franck Velghe, zaakvoerder van Atlantic Engineering verduidelijkt : "Uit contacten met partijen in de gezondheidszorg en centrale keukens merken we alvast een grote interesse voor deze oplossing. Het concept van "ontkoppeld koken" en koken "in koude lijn" leidt er toe dat zorginstellingen en centrale keukens steeds efficiënter willen omspringen met het vullen, verpakken, transporteren en herconditioneren van voedingsmiddelen. Klassieke pijnpunten die wij zien zijn onder meer de problematiek van verpakkingsafval die momenteel gepaard gaat met het gebruik van emmers, bidons en kookzakken. Maar ook de manuele workload voor operatoren zoals het manueel dichtschroeven van doppen en het manueel afvullen in zakken van bijvoorbeeld hete soepen kunnen met onze automaat verholpen worden. Het vraagstuk van verlengde houdbaarheid, temperatuurcontrole en de nood om kleinere runs te kunnen draaien met een minimum aan tijdverlies maken de cirkel rond. Op al deze vraagstukken poogt het Innofill concept immers in te spelen. Vanzelfsprekend gaan dezelfde principes ook op voor voedingsfabrikanten die in de toelevering actief zijn en aldus staat onze onderneming aan de start van een bijzonder uitdagende periode."
Voor meer informatie:
Franck Velghe
ATLANTIC-ENGINEERING BVBA
Tel 0032 9 3856236,
franck.velghe@atlantic-engineering.be
www.atlantic-engineering.be