Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Daling innovatie in tuinbouwsector

In 2011 heeft 12% van de land- en tuinbouwbedrijven een vernieuwing doorgevoerd. Op 2% van de bedrijven was daarbij sprake van een innovatie: een vernieuwing die nog niet eerder is doorgevoerd in de sector. Pluimveebedrijven vernieuwden het meest, vooral in stallen. Dit heeft voornamelijk te maken met nieuwe regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Dit blijkt uit de Innovatiemonitor van LEI Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Sinds 2008 is het percentage vernieuwende bedrijven gedaald van 18% naar 12%. Vooral in de glastuinbouw is er de afgelopen jaren sprake van een continue afname. De slechte bedrijfsresultaten in deze sector spelen daar zeer waarschijnlijk een rol. Verder zien ondernemers in alle sectoren onzekerheid over het overheidsbeleid als een grote belemmering voor innovaties.

Groei wordt door de meeste ondernemers niet als doorslaggevende factor gezien voor het succes van het bedrijf. De ondernemers vinden vakliteratuur de belangrijkste informatiebron, gevolgd door partijen die nauw betrokken zijn bij het bedrijf zoals: leveranciers, collega's, afnemers en accountants. Informatie rechtstreeks van universiteiten en hbo-instellingen is het minst belangrijk. Ook in vernieuwingstrajecten wordt er nauwelijks met het onderwijs samengewerkt. Adviesbureaus voeren hier de boventoon.

Innovatiemonitor

Het LEI verzamelt van ongeveer 1.000 land- en tuinbouwbedrijven via een jaarlijkse enquête informatie over vernieuwing in de sector. Agrarische ondernemers kunnen zien hoe collega's denken over innovaties en dit vergelijken met hun eigen ideeën. De Innovatiemonitor biedt het ministerie van Economische Zaken de mogelijkheid het effect van beleid te monitoren.

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: